Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wyniosła ponad 2 mln ton, czyli o 620 tysięcy ton więcej niż sezon wcześniej. Jest to najlepszy wynik od sezonu 2002/2003 - podał Związek Producentów Cukru w Polsce.
- Analizując zebrane przez nas dane, możemy ocenić efekty jako bardzo dobre - skomentował Michał Gawryszczak, dyrektor biura Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC). Według ZPC, kampania cukrownicza 2016/2017 odznaczyła się dużym wzrostem ilości przerobionych buraków cukrowych wobec poprzedniej kampanii. Areał uprawy buraków wzrósł o 18 proc. - do 203 tys. ha. Wysokie były plony, które przekroczyły 65 t/ha (wzrost o 21 proc.).
Europejska czołówka
Sektor daje pracę około 3500 osób zatrudnionych w cukrowniach. Z kolei dla cukrowni pracuje około 35 000 plantatorów buraka cukrowego. Polska jest trzecim co do wielkości producentem cukru w Europie, po Francji i Niemczech. Zdaniem dyrektora ZPC, sytuacja ta wpisuje się w bardzo wyraźny trend, który jest zauważalny od wielu lat – średnia wielkość gospodarstwa uprawiającego buraki cukrowe w ujęciu długookresowym rośnie. W tym roku wskaźnik ten wyniósł 5,96 ha, podczas gdy średnia powierzchnia upraw w latach 90. wynosiła 1-2 ha. Związek Producentów Cukru ocenił, że przyszły sezon będzie równie dobry jak miniony. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, "dobra koniunktura na rynku światowym oraz wysokie ceny w kraju wskazują, że w 2017 r. powierzchnia zasiewów buraków cukrowych może wzrosnąć o 5 proc. do ok. 210 tys. ha. Jeżeli technologiczny plon cukru wyniesie ok. 10 ton/ha, to produkcja cukru może osiągnąć poziom 2,1 mln ton". Od 1 października (w sezonie cukrowniczym 2017/2018) nastąpi zniesienie limitowania produkcji cukru w UE, co pozwoli na zwiększenie produkcji tego surowca, jak również bardziej elastyczną działalność koncernów - uważają eksperci. Limit produkcji cukru dla Polski wynosi 1,4 mln ton, podczas, gdy krajowe zużycie kształtuje się na poziomie 1,6-1,7 mln ton. Mimo, że produkcja przewyższała zapotrzebowanie, to Polska musiała dokupić ok. 300 mln ton i jednocześnie sprzedać nadwyżki. W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Spółka Cukrowa S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Suedzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A.
Autor: tol/gry / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock