Tradycyjna augustowska jagodzianka, nadziewana świeżymi jagodami, została wpisana na unijną listę Produktów Tradycyjnych. W całym kraju zarejestrowanych jest 1608 produktów tradycyjnych, w tym 64 z regionu.
Na unijną listę Produktów Tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu. Produkty muszą być wytwarzane tradycyjnymi metodami, od co najmniej 25 lat. Wpisanie na listę zapewnia ochronę tych produktów przed nieuczciwym przywłaszczeniem nazwy lub podrobieniem. Ma też lepiej informować konsumentów o walorach kupowanych przez nich wyrobów.
Jagodzianka augustowska
Jagodzianka jako produkt sprzedawana jest od lat i znana jest w całej Polsce, ale to właśnie Augustów zasłynął ze smaku jagodzianki - powiedziała Katarzyna Tomecka z Pracowni Cukierniczej, gdzie od lat 70. ubiegłego wieku wypieka się jagodzianki.
Tradycja wypieku bułek jagodzianek - jak podają wytwórcy - sięga w regionie Puszczy Augustowskiej XVIII wieku. Dodają, że mieszkańcy tych terenów dostrzegli "walory smakowe i zdrowotne" czarnych jagód tak licznie rosnących w tamtejszych lasach. Miejscowi zaczęli wykorzystywać jagody w przygotowywaniu przeróżnych dań i wypieków, a niemal każda rodzina wypracowała swoją metodę produkcji bułeczek nadziewanych jagodami.
W Pracowni Cukierniczej jagodzianki są wyrabiane według receptury jej właściciela Polikarpa Augustyniaka. Tomecka powiedziała, że to, co ważne w wypieku jagodzianki, to naturalne i świeże produkty, które nadają im "niepowtarzalny smak".
Do wyrobienia ciasta na drożdżówkę potrzebna jest: mąka pszenna, drożdże, sól, mleko, cukier oraz jaja. Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, pozostawia się je do wyrośnięcia. Następnie ciasto należy rozwałkować i podzielić na równe części. Na kawałek ciasta nakładane jest nadzienie przygotowane z jagód i cukru. Na koniec formowane są bułeczki w odpowiednim kształcie i wypiekane do uzyskania odpowiedniego złocistego koloru.
Dużo nadzienia
Tomecka powiedziała, że tym, co wyróżnia augustowskie jagodzianki, jest duża ilość nadzienia jagodowego w stosunku do ilości ciasta. Dodała, że nadzienie sporządza się ze świeżych jagód, a nie np. marmolady czy konfitur. Przekonywała, że w jagodziankach "zakochali się" nie tylko miejscowi, ale również turyści odwiedzający Augustów.
Wśród produktów tradycyjnych z Podlaskiego, na liście jest m.in. cygański kociołek, ser koryciński, bliny po litewsku, sękacz, kartacze sejneńskie, babka ziemniaczana czy pieczywo obrzędowe "korowaj lipski".
Premier Tusk u Franciszka. Papież obdarowany polskimi przysmakami:
Autor: MS / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock