Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie dotyczące jednej partii pierników wyprodukowanych przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik z Torunia. Powodem jest stwierdzenie obecności alergenu - białka migdałowego.
GIS przekazał w komunikacie, że "Główny Inspektor Sanitarny w ramach funkcjonowania systemu INFOSAN został poinformowany o wykryciu alergenu białka migdałowego".
Chodzi o jedną partię pierników z nadzieniem kremowym o smaku orzecha laskowego. Numer partii to: L1293147A, a data minimalnej trwałości: 07.2022.
Przedstawiciele GIS-u wskazali, że "osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie".
Partia pierników wycofana z obrotu
Producentem jest spółka Fabryka Cukiernicza Kopernik z Torunia.
Inspektorat poinformował, że toruńska firma podjęła decyzję o wycofaniu kwestionowanego produktu od odbiorców. "Odbiorcy zostali poinformowani o możliwości zwrotu kwestionowanego produktu" - dodano.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock