Szykują się zmiany w opłacie cukrowej. Nowelizacja ustawy zakłada wyłączenie z opłaty napojów, w których składzie są tylko cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku i nektarów z owoców o wysokiej kwasowości, których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
W sobotę na Rządowym Centrum Legislacji opublikowany został projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym. Wnioskodawcą projektu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wyłączenia z katalogu napojów podlegających opłacie
W Ocenie Skutków Regulacji wyjaśniono, iż nowelizacja ustawy zakłada wyłączenie z katalogu napojów podlegających opłacie od środków spożywczych (opłata cukrowa): napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, "ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami" oraz nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet, jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml.
Ponadto proponuje się objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były "zwykłymi" środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.
W OSR wskazano, że w celu "stymulowania prozdrowotnych wyborów konsumentów od dnia 1 stycznia 2021 r. została wprowadzona opłata od środków spożywczych (opłata cukrowa), która wpływa na wzrost cen napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny". Podano, iż opłata ta została wprowadzona, by zachęcić producentów do redukcji ilości substancji słodzących, a konsumentów do wyboru zdrowszych produktów.
Nektary z owoców o wysokiej kwasowości
Zauważono jednak, że aktualnie opłatą tą objęte są nektary z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz soki rozcieńczone wodą.
"Na rynku napojów ww. wyroby konkurują z tańszymi pod względem kosztów produkcji napojami, które zawierają w swoim składzie jedynie wodę z dodanymi aromatami, barwnikami i cukrami. Stąd wyłączenie nektarów z owoców o wysokiej kwasowości oraz soków rozcieńczonych wodą z katalogu napojów objętych opłatą od środków spożywczych przyczyniłoby się do zwiększenia ich atrakcyjności, a także pozytywnie wpłynęło na wykorzystanie krajowego potencjału produkcji owoców i warzyw oraz sytuację gospodarstw rolnych" – podsumowano.
Opłata cukrowa od napojów słodzonych obowiązuje od początku 2021 roku. Spoczywa ona na producentach i importerach. Środki z opłaty trafiają do Narodowego Funduszu Zdrowia.
Czytaj też: Opłata cukrowa w ogniu krytyki. "To poważny problem dla całego krajowego rynku sadowniczego"
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock