Kaufland w porozumieniu z producentem wycofuje ze sprzedaży partię jaj. Podczas badań sanepidu stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis - podano w informacji prasowej. Spożycie jaj bez właściwej obróbki termicznej lub przeniesienie bakterii na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia i wystąpienia salmonellozy.
"Podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis, dlatego nie zaleca się spożywania ani przetwarzania przedmiotowych jaj. Spożycie tych jaj może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki" - napisano w informacji.
Dodano, że firma "natychmiast zareagowała i wycofała produkt ze sprzedaży", a "produkt można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup".
Szczegóły dotyczące produktu
W informacji prasowej podano, że "Kaufland w porozumieniu z producentem dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych wycofuje ze sprzedaży następujący produkt:
K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki, klasa A, 10 szt.
EAN 4047905903490
Oznaczone: Najlepiej spożyć przed: 08.07.2023 (dane podane na wierzchu opakowania) Numer partii: PAW08 (dane podane pod datą) Kod na skorupkach jaj: 1PL10081308 (Ferma Drobiu Tomasz Jakubowski)
Producent: Aktiw Sp. z o.o. Gostków ul. Główna 15 58-312 Stare Bogaczowice Nr weterynaryjny zakładu: PL02215903WE".
Najczęstsza przyczyna zakażeń przewodu pokarmowego
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Źródło: TVN24 Biznes, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock