Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) we wtorek zaktualizował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli na skorupkach jaj. "W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie 'Jaja Królewskie' podlegają wycofaniu" - czytamy.
W ostatnią środę GIS opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj. "W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie 'Jaja Królewskie', najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem" - przekazano w komunikacie zaktualizowanym we wtorek. W pierwotnej informacji była mowa o dwóch wycofywanych produktach.
Producentem "Jaj Królewskich" jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński.
Salmonella na skorupkach jaj
Inspektorat podkreślił, że "nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia". "Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - zwrócono uwagę.
GIS przekazał, że właściciel zakładu w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.
"W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z 'Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus' na lata 2023-2025" - czytamy w komunikacie.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock