Ostrzeżenie w sprawie sałatki jarzynowej

30-osobowa grupa splądrowała sklep. Policja szuka świadków
GIS ostrzega przed smoothie owocowym
Źródło: GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie dotyczące sałatki jarzynowej w związku z wykryciem salmonelli w jednej partii produktu. Chodzi o sałatkę firmy Seko sprzedawaną w sklepach sieci POLOmarket.

W ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności GIS podał, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto salmonellę w jednej z pięciu próbek sałatki jarzynowej. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Chodzi o produkt: Sałatka jarzynowa 250 g Numer partii: 31 03 2024 047.AN Termin przydatności do spożycia: 31.03.2024 Kod kreskowy: 5906734899833 Producent: SEKO S.A., Zakładowa 3, 89-620 Chojnice Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa

POLOmarket wycofuje sałatkę

Jak informuje GIS, w dniu 13 marca 2024 r., bezpośrednio po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii, dystrybutor wycofał w całości towar rozdystrybuowany do sklepów sieci POLOmarket. W placówkach handlowych umieszczono informację dla klientów, którzy zakupili kwestionowany produkt o możliwości jego zwrotu.

GIS przekazał, że organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem" - przekazano także na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Jak dodano, "w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem". Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem salmonellą dostępne są na stronie internetowej GIS.

Ostrzeżenia GIS

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością.

Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Zobacz także: