Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego, które były dostępne w sieci sklepów E.Leclerc. "Mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC)" - wskazano w komunikacie.
"W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów" - czytamy w uzasadnieniu.
Sery wycofane ze sprzedaży
W związku z tym producent, francuska firma Fromagerie Alpine, podjęła decyzję o wycofywaniu wszystkich partii serów, począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.
Chodzi o produkty:
- Saint Felicien 180 g, z datą przydatności do spożycia od 6 lutego 2019 do 21 maja 2019,
- Saint Marcellin 80 g, z datą przydatności do spożycia od 4 lutego 2019 do 21 maja 2019.
Sery były dostępne w sklepach sieci E.Leclerc. "Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu" - poinformował GIS.
Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot produktów zakupionych w sieci.
Wycofanie produktów z obrotu w Polsce nadzorują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. "Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów" - radzą przedstawiciele Inspektoratu.
Bakteria Escherichia coli, nazywana również pałeczką okrężnicy, jest niebezpieczna dla ludzkiego organizmu, ponieważ sprzyja rozwojowi m.in. groźnych dla życia infekcji układu pokarmowego.
Autor: mb / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock