Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące dwóch partii konserw rybnych, sprzedawanych w Biedronce. Powodem jest potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy. Jak podano w komunikacie, dystrybutorzy podjęli działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku.
Biedronka wycofuje produkt
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy" - napisano w komunikacie.
Podkreślono, że "spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów".
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu:
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym Marka: Caprimar Numer partii: R18G22 oraz R19G22 Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024 Kod kreskowy: 8410628463378 Producent: Consorcio Español Conservero S.A. Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
"BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji" - poinformował GIS.
Dodał, że "organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu".
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock