Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie dotyczące jednej partii batonów proteinowych Herbalife. Powodem jest obecność w produkcie niezadeklarowanego składnika - jaj.
Jak czytamy w komunikacie, Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że "firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym".
"Batony o smaku cytrynowym zawierają w składzie jaja (składnik alergenny); które z kolei nie są wymienione na etykiecie batonów o smaku waniliowo-migdałowym" - wyjaśnił Inspektorat.
Partia batonów proteinowych wycofana z rynku
Przedstawiciele GIS-u wskazali, że "w wyniku tej pomyłki występuje ryzyko spożycia produktu przez osoby uczulone na jaja, co może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej". Dlatego - jak dodali - osoby uczulone na jaja nie powinny spożywać partii produktu określonej w komunikacie.
Chodzi o baton proteinowy o smaku waniliowo-migdałowym, o numerze partii G221666A, z datą minimalnej trwałości 23/09/2022. Dystrybutorem produktu jest firma Herbalife International Luxembourg, a producentem Gustav Berning GmbH & Co. KG.
GIS poinformował, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofanie kwestionowanego produktu i poinformowała swoich odbiorców. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują ten proces.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock