Wybieraj rzeczy z drugiego rzędu, lepiej luzem niż w zbiorczych opakowaniach i patrz na datę ważności - to wskazówki Mazowieckiej Inspekcji Handlowej dla konsumentów przed świętami Wielkanocy. MIH doradza szczególną ostrożność przy zakupie jajek.
- Przed wielkanocnymi zakupami należy szczególnie uważnie sprawdzać termin przydatności do spożycia, bo produkty oferowane w świątecznej promocji często mają krótkie terminy ważności. Praktyką handlowców jest to, że towary z krótką datą ważności ustawiają zawsze bliżej klienta - apeluje szef mazowieckiej Inspekcji Handlowej Grzegorz Wrzosek.
Radzi, że lepiej wybrać ten sam towar sprzedawany luzem, niż w zbiorczym opakowaniu - np. pomarańcze. - Wtedy klient sam wybiera konkretne owoce, a w paczce może być towar o niejednorodnej jakości - tłumaczy Wrzosek.
Uwaga na jajo!
Inspektorzy przypominali, że najbardziej popularny podczas tych świąt produkt - jajka - mają swoje oznaczenia. Na opakowaniu umieszcza się m.in. informację o wielkości jaj od S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże. Na skorupce pierwsza cyfra kodu oznacza sposób chowu kur - 0 to ekologiczny, 1 - z wolnym wybiegiem, 2 - ściółkowy i 3 - w klatkach.
Zastępca szefa inspekcji handlowej na Mazowszu Joanna Jankowska podkreśla, że nie na wszystkich jajach muszą być oznaczenia kodowe. - Hodowca, który ma do 50 kur może sprzedawać jaja bez takiego oznaczenia, ale tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów - wyjaśniła. - Jaja powinny być oznaczone do 10 dni od ich zniesienia przez kurę, a w przypadku oznaczenia "ekstra świeże" - do 4 dni od zniesienia. Przydatność do spożycia ustalono na 28 dni od zniesienia - dodała Jankowska.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: TVN24