Bruksela chce wprowadzić zakaz dodawania cukru do soków owocowych. Taki zapis zaproponowała Komisja Europejska w nowelizacji unijnej dyrektywy o sokach z 2001 r. Komisja chce w ten sposób prowadzić politykę promocji zdrowej, zrównoważonej diety.
Obecnie producentom wolno dosypywać cukru do soków, i to całkiem sporo: 15 dkg na każdy litr. Jeszcze więcej, bo nawet 1/5 wagi, można dodawać cukru do owocowych nektarów.
Komisja Europejska chce pozostawić możliwość dosładzania nektarów cukrem albo miodem, pod warunkiem, że będzie to jasno napisane na opakowaniu. Natomiast w przypadku soków cukru dosypywać nie byłoby można w ogóle.
Ponadto proponowana nowelizacja dyrektywy czyni wyraźne rozróżnienie między owocowymi sokami 100-procentowymi a sokami na bazie koncentratu.
KE nie spodziewa się, by jej propozycja natrafiła na opór w Parlamencie Europejskim i w Radzie UE, gdzie są reprezentowane rządy państw członkowskich.
Soki owocowe stanowią 10 procent konsumowanych w UE napojów bezalkoholowych, przy czym 88 proc. z nich stanowią soki produkowane na bazie koncentratu.
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu