Wskutek rosnącej temperatury w ciągu niespełna trzech lat uprawy owoców tropikalnych we Włoszech zwiększyły się dwukrotnie - informuje krajowy związek rolników. Włochy eksportują coraz więcej mango, awokado czy bananów.
Egzotyczne owoce we Włoszech rosną między innymi na ponad tysiącu hektarów w Apulii, w Kalabrii i na Sycylii na południu kraju, a ich roczna konsumpcja wynosi 900 tysięcy ton.
Według krajowego związku rolników, w wyniku stale rosnącej temperatury powietrza w ciągu niespełna trzech lat uprawy owoców tropikalnych zwiększyły się dwukrotnie. Prezes związku Coldiretti Ettore Prandini powiedział, że ich uprawy przez młodych rolników to przykład tego, jak włoskie gospodarstwa dostosowują się do zmian klimatycznych. W ich ofercie są też limonki i marakuje.
Włochy eksportują coraz więcej egzotycznych owoców
Z Sycylii pochodzi także coraz więcej awokado. Z jednego z tamtejszych gospodarstw na rynek trafiło od 2020 roku 1400 ton tych owoców.
Banany oraz inne tropikalne owoce z wyspy są eksportowane do Francji, Szwajcarii i Belgii, a włoskie awokado wysyłane są samolotami nawet do Chin.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock