16 gatunków owadów zostało zatwierdzonych do spożycia w Singapurze. Przeznaczone do tego celu stawonogi będą musiały spełnić odpowiednie wytyczne i być oznakowane. Wśród potencjalnych "przekąsek" znalazły się świerszcze, szarańcza czy jedwabniki.
W poniedziałek Agencja Żywności Singapuru (SFA) poinformowała, że 16 gatunków owadów zostało zatwierdzonych w Singapurze jako żywność. Stawonogi mogą być przeznaczone do spożycia przez ludzi lub stosowane jako pasza dla zwierząt.
Niektóre owady, w tym świerszcze domowe (Acheta domesticus) czy afrykańska szarańcza wędrowna (Locusta migatoria migratorioides) mogą być wykorzystywane w produktach spożywczych tylko w formie dorosłej, zaś inne, na przykład jedwabniki morwowe (Bombyx mori) - jako larwy czy poczwarki.
Bezpieczne przekąski
Aby produkt spożywczy wykorzystujący owady został dopuszczony do sprzedaży, musi on spełnić określone wytyczne. Stawonogi muszą być hodowane w zakładach wyposażonych w odpowiednią kontrolę bezpieczeństwa żywności i nie mogą być pozyskiwane ze środowiska naturalnego. Na opakowaniu produktu zawierającego owady będzie musiała pojawić się stosowna adnotacja.
Jak podkreślił portal Channel News Asia, obecnie nie obowiązują żadne międzynarodowe normy dotyczące sprzedaży i spożycia owadów jako żywności lub paszy dla zwierząt. Właśnie dlatego singapurska agencja opracowała wytyczne w oparciu o "doświadczenia krajów, które zezwoliły na spożycie niektórych owadów jako żywności".
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje hodowlę owadów na potrzeby żywnościowe i paszowe jako zrównoważonego źródła białka. Świerszcze, koniki polne i mączniki są bogate w białko, zawierają również wiele przeciwutleniaczy i minerałów, w tym żelazo, cynk, miedź i magnez, zauważyła agencja.
Źródło: PAP, The Straits Times
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock