Zwierzęta otrzymały zimne przekąski, dzięki którym łatwiej zniosły upał. Przygotowano im specjalne "lody na patyku", w smakach preferowanych przez poszczególne gatunki. Na przykład jaguarom i tygrysom podano mięso królika lub kurczaka zamrożone w wodzie z dodatkiem krwi. Przysmaki zawieszano na drzewach, aby zachęcić zwierzęta do aktywności fizycznej.
Wyjce jukatańskie natomiast cieszyły się z lodów zrobionych z owoców i soku.
Kąpiele błotne
W niektórych zagrodach, na przykład w części z tygrysami, wykopane zostały doły, które wypełniono błotem lub wodą. Dzięki temu zwierzęta w każdej chwili mogły schłodzić się i oczyścić swoje ciała.
- To pomaga im w naturalny sposób pozbyć się pasożytów i chroni ich skórę - powiedział Arturo Antuna, zastępca dyrektora w zoo w Meridzie.
Autorka/Autor: kw
Źródło: Reuters