Amerykańscy naukowcy porównali popularne sposoby odżywiania. Jak się okazało, diety oparte o spożycie mięsa generowały bardzo dużo dwutlenku węgla, a na dodatek otrzymały słabe noty pod względem jakości.
W ostatnich latach popularność zdobywają specjalistyczne diety. Wiele z nich ma reputację przyjaznych dla środowiska i korzystnych dla zdrowia. Naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Tulane'a postanowili się temu przyjrzeć. Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma "The American Journal of Clinical Nutrition".
Ślad węglowy i wartości odżywcze
Autorzy skupili się na porównaniu śladu węglowego i wartości odżywczych wielu popularnych diet. Badanie przeprowadzono pośród przeszło 16 tysięcy dorosłych Amerykanów. Dane na temat stosowanego przez nich sposobu żywienia uzyskano z bazy prowadzonej przez rządową agencję CDC, zajmującą się ochroną zdrowia. Poszczególnym dietom przypisano wartości punktowe na podstawie federalnego indeksu zdrowego odżywiania, po czym wyliczono średnie wyniki dla każdego typu diety.
Jak się okazało, dieta keto, stawiająca na duże ilości tłuszczu i małe ilości węglowodanów, generuje prawie trzy kilogramy dwutlenku węgla na 1000 spożytych kilokalorii. Okazała się ona również najmniej wartościowa pod względem odżywczym. Dieta paleo, w której rezygnuje się ze zbóż i roślin strączkowych na rzecz mięsa, orzechów i warzyw, uzyskała kolejny najniższy wynik co do jakości, a także miała wysoki ślad węglowy, wynoszący 2,6 kg CO2 na 1000 kcal.
- Podejrzewaliśmy negatywny wpływ niektórych diet na klimat, szczególnie tych opartych na mięsie, ale były to tylko przypuszczenia, bo nikt wcześniej tak naprawdę nie porównywał ich pod tym kątem - wyjaśnia Diego Rose, główny autor badania.
Na drugim biegunie uplasowała się dieta wegańska. Jej wpływ na klimat jest najmniejszy i wynosi 0,7 kg CO2 na 1000 spożytych kcal. Po weganizmie kolejne miejsca zajęły diety wegetariańska i peskatariańska, polegająca na wykluczeniu mięsa czerwonego i białego, a pozostawieniu ryb. Jeśli chodzi o jakość i wartość odżywczą, najwyższe miejsce uzyskała dieta peskatariańska, a tuż za nią znalazły się diety wegetariańska i wegańska.
Odpowiedzialne żywienie
Jak na tym tle wypada najpowszechniejsza na świecie dieta, dieta wszystkożerna, w badaniu reprezentowana przez 86 procent jego uczestników? Znalazła się ona dokładnie pośrodku stawki zarówno pod względem jakości, jak i wpływu na środowisko naturalne. Naukowcy wyliczyli, że gdyby jedna trzecia osób stosujących ten sposób odżywania przeszła na wegetarianizm, byłoby to równoznaczne z wyeliminowaniem 340 milionów mil przejechanych przez samochody osobowe. Gdyby osoby na diecie wszystkożernej zdecydowały się ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, ślad węglowy i wyniki jakości żywieniowej również by się poprawiły.
- Zmiany klimatu są prawdopodobnie jednym z najbardziej palących problemów naszych czasów. Jest to jeden z powodów, dla których wiele osób decyduje się przejść na dietę roślinną - dodaje Rose. - Na podstawie naszych wyników można stwierdzić, że taka decyzja faktycznie pozwala zmniejszyć ślad węglowy i jest korzystna dla zdrowia. Pokazaliśmy również, że istnieje sposób na poprawę jakości życia oraz zmniejszenie śladu węglowego bez całkowitej rezygnacji z mięsa.
Naukowiec przytacza badania z 2021 roku, które wykazało, że 34 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z przemysłu spożywczego, przy czym największa część z produkcji mięsa. Wołowina odpowiada za 8-10 razy więcej emisji niż produkcja drobiu oraz ponad 20 razy więcej niż produkcja orzechów i roślin strączkowych.
Źródło: PAP, Tulane News
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock