Robiąc sobie w domu maseczkę, często kładziemy na oczach plastry ogórka. Jednak w kuchni znajdziemy więcej warzyw, mających zbawienne działanie dla naszej skóry. Sprawdź, które z nich nadają się na maseczki i okłady, oraz jakie będą najlepsze do konkretnego rodzaju cery.
Dbając o swoją skórę najlepiej korzystać z naturalnych produktów. To one tak naprawdę zawierają najwięcej witamin i w przeciwieństwie do kosmetyków, nie są kosztowne. Często środki do pielęgnacji cery możemy przygotować z produktów znalezionych we własnym ogródku.
Sałata
Łagodzi podrażnienia, ma działanie bakteriobójcze i przyspiesza gojenie. Sałata działa też na skórę odświeżająco, przez co maseczki z niej są bardzo dobre dla osób o zmęczonej cerze. Z dodatkiem oliwy jest polecana do cery suchej, a bez niej - także do normalnej i tłustej.
Ogórek
Ogórek, podobnie jak sałata, odświeża skórę. Pomaga też zmniejszyć opuchliznę pod oczami i niweluje sińce, ze względu na swoje właściwości rozjaśniające cerę. Ogórek doskonale ściąga pory i zmniejsza wydzielania sebum, dlatego jest bardzo dobry dla osób z problematyczną, w tym także trądzikową, cerą.
Ziemniak
Nawilża skórę i działa zmiękczająco. Dzięki temu jest dobry do cery suchej i zmęczonej. Ziemniaki mają także właściwości łagodzące, przez co maseczki z nich stosuje się na podrażnioną i zniszczoną skórę. Można nakładać je nie tylko na twarz, ale także na dłonie i stopy.
Pietruszka
Ze względu na zawartość beta-karotenu i witaminy E, pietruszka poprawia wygląd cery. Rozjaśnia przebarwienia i jest doskonała na opuchliznę. Łagodzi też użądlenia i ukąszenia owadów oraz inne zmiany skórne.
Pomidor
Pomidor działa antybakteryjnie i rozjaśnia przebarwienia. Łagodzi też zmiany trądzikowe i jest idealny dla osób o tłustej cerze. Okłady i maseczki z pomidorów przyspieszają także gojenie i regenerację skóry, co może przydać się szczególnie o tej porze roku, gdy nasze dłonie często są szorstkie i wysuszone.
Autor: zupi/jap / Źródło: TVN Meteo