Topola jest dla francuskiej kuchni produktem kluczowym. Jej brak na rynku to dla środowiska gastronomicznego prawdziwa katastrofa, alarmują eksperci. Miękkie drewno topoli jest wykorzystywane do pakowania najsłynniejszego francuskiego produktu - serów camembert - oraz warzyw czy ostryg.
Większość osób nie pomyślałaby o drzewie jako produkcie mającym kluczowe znaczenie dla francuskiej kuchni.
Jednak topola o charakterystycznym jasnym i miękkim drewnie ma szerokie zastosowanie. Produkuje się z niej skrzynki na warzywa takie jak rzodkiew czy sałata, a także opakowania na sery czy ostrygi.
"To po prostu nie to"
Każdy związany z gastronomią we Francji ma świadomość tego, jak ważna jest topola dla francuskiej kuchni.
- Brak wystarczającej ilości tego surowca traktujemy jak katastrofę narodową - tłumaczy Eric Vandromme, przewodniczący rady Narodowego Francuskiego Stowarzyszenia Topoli.
Vandromme przyznaje, że przez brak dostatecznej ilości drewna topoli na rynku francuska gastronomia po prostu traci na jakości. - Mielibyśmy sprzedawać ser camembert w czym - plastikowym opakowaniu? - pyta przewodniczący Stowarzyszenia.
"Bez opakowania z topoli to po prostu nie to samo" - podzielają jego zdanie nie tylko kucharze, ale także rolnicy i dostawcy ostryg czy przetworów w postaci serów.
Autor: mb/mj / Źródło: ENEX