Spożywanie produktów bogatych w aminokwasy jest tak dobre dla serca jak zaprzestanie palenia papierosów czy zwiększona aktywność fizyczna, dowiedli badacze z Uniwersytetu Wschodnia Anglia. Swoje wyniki oparli na analizie wpływu 7 konkretnych związków na organizm 2 tys. kobiet o prawidłowym wskaźniku BMI.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Opublikowane 27 sierpnia badania dowodzą, że spożywanie produktów spożywczych bogatych w określone aminokwasy ma zbawienie działanie na serce. Badacze z Uniwersytetu we Wschodniej Anglii dowiedli, że "efekty uboczne" diety bogatej w te składniki są równie dobre dla serca, co zaprzestanie palenia papierosów czy zwiększona aktywność fizyczna.
Siódemka pod lupą
W badaniach skupiono się na siedmiu aminokwasach: argininie, cysteinie, kwasie glutaminowym, glicynie, histydynie, leucynie i kwasie tyrozynowym i tyrozynie. Do swoich wyników zespół naukowy doszedł analizując ich wpływ na grupie blisko 2 tys. kobiet o prawidłowym BMI (body mass index - przyp. red.).
Dane pochodziły z TwinsUK, największej bazy danych gdzie zarejestrowane jest 12 tys. bliźniąt wyrażających zgodę na poddawanie swojego materiału genetycznego tego typu badaniom.
Niższe ciśnienie, mocniejsze żyły
Badacze korzystając z informacji udostępnionych przez badanych analizowali ich dietę i jej wpływ na ciśnienie krwi oraz grubość naczyń krwionośnych. Podczas analiz zespół naukowców znalazł mocne dowody na to, że osoby spożywające większą ilość określonych aminokwasów miały znacznie niższe ciśnienie krwi i wytrzymalsze ściany żył.
Zbawienny wpływ
- To badanie udowodniło ochronny wpływ określonych produktów na układ naczyniowo-sercowy - podkreśliła dr Amy Jennings, z Szkoły Medycznej Norwich przy Uniwersytecie Wschodniej Anglii. - Spożywanie bogatych w białko produktów takich jak mięso, ryby, produkty mleczne, fasola, soczewica, brokuły i szpinak może okazać się łatwym, ale niezwykle istotnym sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób serca - podkreśliła dr Jennings.
Mocne działanie
- Wszystkie siedem aminokwasów, które badaliśmy, mają bezpośredni wpływ na niskie ciśnienie krwi. Najsilniejszym działaniem wykazują się jednak te aminokwasy, które pochodzą z białka roślinnego - sprecyzowała badaczka.
- Największym zaskoczeniem podczas badań było odkrycie, że ich wpływ jest równie wielki, co działanie takich czynników jak nadużywanie soli, aktywność fizyczna czy konsumpcja alkoholu - podkreśliła dr Jennings.
- Wykazaliśmy, że zwiększenie ilości spożywanych aminokwasów ma porównywalny wpływ na organizm, na serce i układ krwionośny, co rzucenie papierosów - zaznaczyła. - Zbawienny wpływ ma spożywanie ważącego 75 g steku, 100 g łososia czy wypijanie 100 ml odtłuszczonego mleka - sprecyzowała.
Posłuchaj co mówią eksperci o diecie DASH, czyli diecie obniżającej ciśnienie.
Autor: stella/rp / Źródło: science daily
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock