Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdź, jak zmienić smak klasycznych dań

Zupy jesienne
Zupy jesienne
Źródło: x-news
Ciepła, pożywna zupa to najlepszy pomysł na jesienny obiad. Jednak, co jest podstawą dobrej zupy? Co zrobić, żeby zwykła kalafiorowa lub pomidorowa nabrały nowych smaków? Na te pytania w programie "Dzień Dobry TVN" odpowiadała Daria Ładocha, blogerka kulinarna.

Daria Ładocha radzi, aby spróbować zmian w kuchni. Otworzyć się na nowe smaki. Żeby nie było nudno tej jesieni, proponuje przepisy na podkręcone klasyczne zupy, które bardzo łatwo przygotować w domu.

Kalafiorowa z jabłkami

Zupa kalafiorowa już sama w sobie jest smaczna, jednak Ładocha proponuje jej całkowicie odświeżoną wersję. Żeby ją przygotować, wystarczy do ziemniaków, marchewki i cebuli dodać kwaszonego ogórka i jabłko. - Smakuje zupełnie inaczej - zapewnia blogerka. Zupa dzięki ogórkowi nabiera kwasowości, a jednocześnie dodane jabłko zapewnia jej dużo słodyczy.

Krupnik z pęczakiem i suszonymi grzybami

Podkręcić można także krupnik. Zaczynamy przygotowywać go jak zwykle: robimy wywar, dodajemy cebulę i marchewkę, podsmażamy. Ładocha proponuje dodać do niego odrobinę pęczaku, ziemniaki i namoczone grzyby. To właśnie ten ostatni składnik odpowiada za całkowicie odmieniony smak tego dania.

Pomidorowa z cieciorką, chilli i limonką

Znana wszystkim pomidorówka to idealny materiał do eksperymentów. Jej klasyczną wersję można łatwo urozmaicić, aby nabrała bardziej rozgrzewających właściwości. Według blogerki najlepiej dodać do niej skarbnicę wielu składników odżywczych - soczewicę. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, który obniża ciśnienie. Aby szybko się rozgrzać, trzeba dodać odrobinę chilli, a na dopełnienie smaków - limonkę.

Leczo z ogórkami

Warto także w pełni wykorzystać sezon na paprykę i cukinię. To najlepszy moment na zrobienie pożywnego leczo. Do znanej wszystkim wersji tego dania można dodać całkowicie nowe składniki. Ogórki małosolne i kapary zupełnie je odmienią, a dodatek wędzonej papryki sprawi, że nabierze jeszcze głębszego smaku.

Co jest podstawą dobrej zupy?

Podstawą udanej zupy jest jednak wywar - wołowy, warzywny albo drobiowy. Dobrze przygotowany sprawi, że danie będzie wszystkim smakować. Jak go przygotować? Daria Ładocha dzieli się swoim przepisem. - Bierzemy włoszczyznę: seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę i pora. Wrzucamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy - zaleca. Jeżeli chcemy zrobić wywar mięsny, wcześniej gotujemy mięso. Co ważne - od zimnej wody. Bulion mięsny gotujemy około 3 godzin, warzywny od 1 do 1,5 godziny.

Autor: //aw / Źródło: XNEWS

Czytaj także: