Majonez wyrzuć po miesiącu, warzywa po roku. Sprawdzamy prawdziwe daty ważności

Wzywamy do wielkiego wietrzenia lodówek. Dlaczego? Bo wiele produktów już kilka dni po otwarciu nie nadaje się do spożycia i zagraża naszemu zdrowiu. Poniżej podajemy szczegółową listę artykułów spożywczych z wyszczególnieniem ile czasu możecie je przechowywać w lodówce (w tym w zamrażarce) i poza nią.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

Wraz ze zmianą sezonu wietrzymy szafy, ale nie możemy zapominać o wietrzeniu lodówek. Dlaczego? Bo wiele produktów po otwarciu dość szybko przestaje nadawać się do spożycia, nawet jeśli przechowujemy je w niskiej temperaturze. Poniżej przedstawiamy listę najbardziej popularnej żywności z informacją o tym, jak długo od momentu kupna czy otwarcia możecie ją jeść bez żadnych konsekwencji zdrowotnych. Podajemy daty ważności przechowywania w temperaturze pokojowej, w lodówce i w zamrażarce.

Data ważności od dnia otwarcia:

Chleb

Sprawa jest dość złożona, bo chleb chlebowi nie równy. Bochenek z dobrej mąki, bez dodatku chemii, powinien nadawać się do spożycia nawet przez dwa tygodnie. Jeśli będziesz trzymać go w lodówce, to jest szansa, że przetrwa dwa tygodnie, natomiast w zamrażarce może leżeć do pięciu miesięcy.

Wędlina

Ta z reguły szybko się psuje. W lodówce wytrzyma do pięciu dni, w zamrażarce - do dwóch miesięcy. Potem lepiej jej już nie rozmrażać, tylko od razu wyrzucić.

Surowe mięso

Najlepiej najpierw je zamarynuj (wystarczy sama sól), a potem włóż do lodówki. W takiej formie wytrzyma do czterech dni. W zamrażarce możesz je śmiało trzymać do pół roku.

Gotowany drób

Kurczak, indyk czy kaczka poddane obróbce termicznej będą do spożycia jeszcze przez 3-4 dni jeśli przechowamy je w lodówce. Zamrożone wytrzymają do pół roku.

Jajka

Jajka zachowują świeżość, kiedy są trzymane w lodówce przez 3-5 tygodni. Po tym czasie lepiej je wyrzuć.

Mrożone warzywa

Nierozpakowane w lodówce utrzymają się przez cztery dni, w zamrażarce nawet osiem miesięcy.

Keczup, musztarda, majonez

To nasze ulubione dodatki kanapkowe. Keczup z musztardą po otwarciu mogą stać w lodówce pół roku, ale majonez już tylko miesiąc. Jeśli nie używacie go dużo, lepiej kupujcie w mniejszych słoiczkach.

Gotowy sos

Z braku czasu często kupujemy gotowe sosy. Po otwarciu wytrzymają w lodówce miesiąc. Potem zaczną pleśnieć.

Krem czekoladowy

Wytrzyma do czterech tygodni od otwarcia, nawet jeżeli nie przechowujemy go w lodówce.

Masło orzechowe

Czy robione samodzielnie, czy też kupione w sklepie, pozostając w lodówce, będzie świeże do dwóch miesięcy.

Orzechy

Mają tendencję do pleśnienia więc najlepiej trzymaj je w lodówce. Wytrzymają w niej do pół roku, a w zamrażarce - do roku.

Chipsy ziemniaczane

Nadadzą się do spożycia jeszcze przez dwa tygodnie od otwarcia paczki, ale powinny być odpowiednio zabezpieczone przez wyschnięciem.

Wino

Otwarte przechowujcie w lodówce do tygodnia od otwarcia.

Data ważności od dnia kupna:

OWOCE

Jabłka

Trzymane w temperaturze pokojowej wytrzymają ok. trzech tygodni. W lodówce można je przechowywać nawet do czterech-sześciu tygodni.

Banany

Do momentu, do którego nie będą przejrzałe, śmiało można trzymać je poza lodówką. W jej wnętrzu wytrzymają trzy tygodnie, a w zamrażarce - do trzech miesięcy.

Jagody i borówki

Najlepiej trzymać w lodówce do 10 dni. W zamrażarce przetrwają nawet rok.

Winogrona

Wbrew pozorom to delikatne owoce. Na dzień od kupna trzymaj je poza lodówką, potem włóż do niej i przechowuj przez maksymalnie tydzień. W zamrażarce będą dobre do spożycia przez miesiąc.

Pomarańcze

10 dni wytrzymają w temperaturze pokojowej. Przetrzymywane w lodówce dadzą się zjeść przez trzy tygodnie.

Śliwki, brzoskwinie i gruszki

Do dwóch dni mogą śmiało poleżeć na paterze, do pięciu wytrzymają w lodówce, a dwa miesiące w zamrażarce.

WARZYWA

Ziemniaki

Wytrzymają do dwóch miesięcy w temperaturze pokojowej, jeżeli będziemy trzymać je w zacienionym miejscu. Do dwóch tygodni mogą leżeć w lodówce, a nawet do roku - w zamrażarce.

Cebula

Poza lodówką może leżeć nawet miesiąc, ale powinna być przechowywana w chłodnym i zacienionym miejscu. W lodówce mogą leżeć dwa miesiące, a w zamrażarce - rok.

Czosnek

Lepiej trzymać go poza lodówką. W takich warunkach będzie nadawał się do spożycia przez miesiąc. W lodówce wytrzyma dwa tygodnie.

Marchewka

Do trzech tygodni może leżeć w lodówce, w zamrażarce przez rok.

Brokuły

To delikatne warzywa. W lodówce zachowają świeżość przez 5 dni, ale w zamrażarce już do roku.

Pomidory

Włożone do lodówki tracą smak, ale jeśli są dojrzałem możecie przechowywać je tam do tygodnia. Włożone do zamrażalnika nadadzą się do spożycia jeszcze przez dwa miesiące.

Awokado

Najlepiej trzymać je poza lodówką, zwłaszcza, że rzadko zdarza się kupić miękkie i gotowe do spożycia. Jeśli są już dojrzałe, należy włożyć je do lodówki. Tam wytrzymają do czterech dni.

Co włożyć do lodówki

Skoro wietrzenie lodówki wykonane, czas na selekcję zdrowych produktów. O tym co jeść, żeby mieć dużo energii, prawidłowy metabolizm i dobrą odporność opowiada Dorota Mirska-Królikowska, redaktor działu zdrowie miesięcznika "Vita".

Superprodukty, czyli co jeść, by być zdrowym

Superprodukty, czyli co jeść, by być zdrowym

Autor: mar/kka / Źródło: thrillist.com

Czytaj także: