Chleb nie cieszy się zbyt dobrą reputacją. Uznawany za tuczący, obwiniany jest za nadmierne tycie. Niepotrzebnie. - Chleb to niezwykle pożywny dodatek w naszej diecie. Niepotrzebnie się go obawiamy - mówi dietetyk Keri Gans. Przy jego wyborze warto wiedzieć na co zwrócić uwagę i czym właściwie różnią się poszczególne rodzaje chleba.
Składniki
Chleb pszenny składa się z 4 składników - mąka, woda, sól i drożdże. Chleb żytni różni się swoim składem - zamiast drożdży do jego wypieku używamy zakwasu. Podstawową rzeczą, na którą należy zwracać uwagę jest rodzaj mąki, powinien być wysoki. Jeżeli w produkcie znajdują się ulepszacze, oznacza to, że była ona niedostatecznej jakości.
Zwykłego, białego chleba nie musimy panicznie unikać - Białe pieczywo nie zawiera żadnych szkodliwych substancji więc nie zasługuje na miano „niezdrowego” - mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska. Ze względu na małą wartość minerałów i błonnika, a wysoką kaloryczność, są to jednak puste kalorie.
Chleba, którego na pewno powinniśmy się wystrzegać to pieczywo tostowe. Oprócz podstawowych składników zawiera ono masę polepszaczy, takich jak margaryna i cukier.
Ciemny nie znaczy pełnoziarnisty
Chleb pełnoziarnisty dostarcza naszemu organizmowi cenne węglowodany złożone, błonnik, witaminy i minerały. Nie należy mylić chleba z ziaren z każdym innym ciemnym pieczywem. Przed kupnem należy dokładnie zbadać skład chleba, ponieważ chleb swój kolor może zawdzięczać niezdrowym dodatkom, takim jak cukier, karmel, czy słód jęczmienny. Jego kolor powinien wynikać z proporcji mąki pszennej do mąki pełnoziarnistej. Jednak dzięki takim oszustwom, możliwe jest uzyskanie ciemnego pieczywa nawet z mąki pszennej. Konsument może rozróżnić taki chleb np. dzięki wadze - chleb pełnoziarnisty jest znacznie cięższy od tego "podrabianego".
Chrupkie pieczywo
A co jeżeli się odchudzamy i raczej staramy unikać się chleba? Czy powinniśmy wtedy postawić na pieczywo chrupkie? Rzeczywiście gdy spojrzymy na wartość kaloryczną jednej kromki chrupkiego pieczywa (25 kcal) i na kromkę chleba razowego (70 kcal) wybór wydaje nam się prosty. Zapominamy jednak, że wynika to z tego, iż pieczywo chrupkie jest lekkie. Gdy spojrzymy na ilość kalorii w 100 gramach produktu, pieczywo chrupkie okazuje się być dwa razy bardziej kaloryczne.
Chleba nie należy unikać. Po prostu mądrze wybrać odpowiedni rodzaj.
Zobacz jak samodzielnie upiec najlepszy chleb.
Przepis na chleb domowej roboty
Autor: agr/rp / Źródło: womenshealthmag.com