Kurkuma to przyprawa o wielu dobroczynnych właściwościach. Działa antynowotworowo, wzmacnia pracę mózgu, a także ma właściwości przeciwzapalne, przez co podnosi odporność. Warto dodawać ją do potraw, szczególnie podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni.
Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, bardzo powszechna i szczególnie doceniana w kuchni azjatyckiej. Ma liczne właściwości lecznicze i oprócz tego, że jest dodawana do wielu potraw, wykorzystuje się ją także w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu.
Właściwości lecznicze
Otrzymuje się ją z korzenia ostryżu - rośliny bylinowej, a szczególnie ważny jest w niej polifenol o nazwie kurkumina, mający właściwości lecznicze. Wiele badań dowodzi, że kurkumina ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i może być przydatna w profilaktyce i leczeniu wielu nowotworów. To także ten składnik kurkumy nadaje potrawom curry charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor.
Kurkuma ma wiele cennych właściwości. Jak dowiedli naukowcy z amerykańskiej uczelni Oregon State University oraz z uniwersytetu w Kopenhadze, łagodzi ona stany zapalne i działa przeciwbakteryjnie, dlatego doskonale wspomaga odporność. Wszystko dzięki temu, że kurkuma może podnieść poziom katelicydyny (CAMP) w organizmie, czyli peptydu, który pomaga zapobiegać wszelkim infekcjom.
Roślina ta ma także właściwości żółciopędne, wspomaga pracę mózgu i działa przeciwnowotworowo.
Kurkuma jest stosowana nie tylko w kuchni. Ma także bogate zastosowanie w innych dziedzinach życia. Kiedyś barwiono nią tkaniny, a obecnie używa się jej do produkcji podkładów do twarzy i szminek. Jest także pokojową rośliną ozdobną, która jest popularna także w Polsce.
Koktajl z kurkumą
Aby wzmocnić odporność, warto sięgnąć po przyprawy takie jak kurkuma. Do koktajlu można także dodać korzeń imbiru, o którego właściwościach pisaliśmy.
Kurkumę można dodać np. do koktajlu. Przepis jest bardzo prosty i każdy może przygotować taki napój w domu. Gosia Fall podpowiada jak go wykonać. By go zrobić, będziemy potrzebować:
- fragment korzenia kurkumy,
- mały kawałek imbiru,
- 1 mango,
- 1 pomarańczę,
- 1 gruszkę,
- sok z cytryny,
- miód.
Owoce należy obrać i pokroić, a następnie wszystko razem zmiksować. Smaczny i zdrowy koktajl gotowy!
Autor: zupi/aw / Źródło: DDTVN, X-News, wikipedia