Dobry i zły cholesterol. W których są produktach?

Uważajmy co jemy
Uważajmy co jemy
Źródło: x-news
Do naszego organizmu dostarczamy dobry i zły cholesterol. Oba rodzaje znajdują się w rożnych produktach. Zobacz co jeść, a czego lepiej unikać, żeby nie mieć problemów z sercem.

Większość cholesterolu w naszych ciałach jest produkowana przez wątrobę zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, tylko niewielka część jest dostarczana z pożywieniem. Potocznie cholesterolem nazywa się jego formę transportową w krwi, czyli lipoproteiny zawierające w składzie cholesterol. Wyróżnia się dwie formy tych lipoprotein: tak zwany zły cholesterol niskiej gęstości (LDL) i dobry wysokiej gęstości - (HDL).

Problemy z sercem

Podwyższony poziom złego cholesterolu jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Dlatego powinniśmy uważać na to, co jemy i w jakich ilościach oraz zrezygnować z siedzącego trybu życia.

Nadmiar cholesterolu prowadzi przede wszystkim do chorób wieńcowych i powoduje przyspieszony rozwój miażdżycy. Jej konsekwencją jest rozwój choroby niedokrwiennej serca, chromanie przestankowe, udary mózgu, które mogą prowadzić do znacznego upośledzenia sprawności, utraty pracy, konieczności ograniczenia swojej aktywności, a nawet przedwczesnej śmierci (najczęściej w wyniku zawału serca).

Czego unikać?

Należy ograniczyć spożywanie wielu produktów, głównie pochodzenia zwierzęcego:

- mięsa: wieprzowego, kaczki, gęsi;

- podrobów;

- smalcu;

- sera żółtego;

- śmietany;

- jaj;

- masła.

Co jeść?

Aby zwiększyć w organizmie poziom dobrego cholesterolu należy spożywać:

- oleje roślinne: słonecznikowy, lniany, rzepakowy;

- oliwę z oliwek;

- orzechy;

- ryby i owoce morza.

Zadbaj o swój cholesterol. Zobacz przepis na śródziemnomorskie spaghetti durum z owocami morza:

Dieta śródziemnomorska wspomaga serce i umysł

Autor: AD/rp / Źródło: x-news, TVN Meteo

Czytaj także: