Co warto jeść, gdy boli nas kręgosłup?

Co jeść, gdy boli kręgosłup lub doznaliśmy urazu?
Co warto jeść, gdy boli kręgosłup
Źródło: TVN Meteo Active
Co jeść, gdy doznamy urazu kręgosłupa lub gdy po prostu nas boli? Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka wymieniała listę najlepszych produktów/.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!

Okres rekonwalescencji po przebytym urazie jest szczególnie ważny. Od tego, jak się odżywiamy i jak prowadzona jest rehabilitacja zależy, czy odzyskamy sprawność ruchową taką, jaką mieliśmy przed wypadkiem.

Bolesne powody

- Jeżeli odczuwamy dolegliwości ze strony naszego układu ruchowego, np. kręgosłupa, musimy zadać sobie pytanie, czy jest to efekt pourazowy - zauważyła dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka. Innym powodem dolegliwości może być nieprawidłowa postawa lub otyłość. - Ale może to być choroba autoimmunologiczna lub zmiany zwyrodnieniowe - wymieniała. - Oczywiście może to być także skutek nieprawidłowej diety - zaznaczyła.

Rozwiązanie na talerzu

Jeśli nasze problemy wynikają ze złego stylu odżywiania się, warto zmienić nawyki i włączyć do jadłospisu pewne produkty, które zawierają bogactwo cennych składników. Co to za produkty? Na przykład wątróbka.

- Ma komplet składników witaminowych i mineralnych - podkreśliła dietetyk. Ale to nie wszystko. Warto także jeść jajka i ryby morskie. - Są źródłem kwasów omega 3, które mają bardzo korzystne działanie; zmniejszają stany zapalne - wyjaśniła.

- Bardzo ważne są także tłuszcze, np. zwierzęce. Ale ważne jest, by ich nie spalać, ponieważ wówczas ulegają oksydacji i pojawiają się czynniki zapalne - zaznaczyła.

- Korzystne tłuszcze to m.in. masło, olej kokosowy oraz mleko kokosowe - wymieniała. Mięso warto spożywać także z tego powodu, że dostarcza pełnowartościowego białka. - Jest ono absolutnie niezbędne do regeneracji naszego organizmu - podkreśliła.

Jedz zielone

W diecie nie powinno także zabraknąć warzyw, zwłaszcza tych zielonych. - Powodują, że stany zapalne się zmniejszają - wyjaśniła. Ale spożywanie warzyw wspomaga gospodarkę wapniową organizmu. - Jest dużo bardziej stabilna. Poza tym same w sobie dostarczają wapnia - zauważyła Wierzbicka.

Wapnia dostarczają także "dobre zboża", czyli komosa ryżowa, amarantus czy gryka. Warto spożywać również kiszonki, ponieważ pozytywnie wspomagają florę bakteryjną w organizmie oraz jagody, zawierające antocyjany.

Nie folguj sobie

Jeżeli mieliśmy wypadek i jesteśmy unieruchomieni, nie folgujmy sobie i nie pocieszajmy się słodyczami. Nie dostarczają nam one nic poza cukrem, zwiększającym naszą wagę. Obciążamy tym samym kręgosłup jeszcze bardziej, utrudniając sobie powrót do formy.

Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active

Czytaj także: