Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają odporność i przydają się w odchudzaniu. Pomogą także przy wielu chorobach i poprawią stan naszej krwi.
Buraka warto jeść na surowo, wtedy jest najbardziej bogaty w witaminy. Każda obróbka termiczna pozbawia warzywa części ich cennych właściwości.
Bogactwo witamin i minerałów
Burak jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, A, witaminy z grupy B i Beta-karoten. Ich obecność; wzmacnia odporność, pielęgnuje wzrok, pomaga zachować młody wygląd, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
Pierwiastki cezu, rubidu i kobaltu, zawarte w burakach, opóźniają proces starzenia się.
Buraki poprawiają koncentrację oraz pamięć.
Picie soku z buraków w okresie jesienno-zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.
Burak jest ważny podczas ciąży
To warzywo zawiera także kwas foliowy, który jest szczególnie potrzebny kobietom w ciąży i w wieku rozrodczym. Bogate jest również w wapń, który jest budulcem kości i zębów.
Natomiast duża zawartość potasu reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Burak zwiera także magnez i żelazo oraz reguluje poziom cholesterolu.
Potas i magnez pomogą w poprawie kondycji fizycznej.
Dobroczynny błonnik
Burak powinien znaleźć się także w każdej diecie odchudzającej, ponieważ zawiera dużo błonnika i przyspiesza przemianę materii. 100 g tego warzywa to jedynie 40 kcal.
Jedzenie buraków pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Poprawia także trawienie białek. Buraki odkwaszają organizm.
Poprawia stan krwi
Dania z buraków wzmacniają osoby chore na hemofilię, białaczkę, awitaminozę i anemię. To warzywo poprawia pracę wątroby i nerek oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Beta-cyjany zawarte w burakach chronią organizm przed nowotworami.
Niewiele osób wie, że 24 listopada jest Dniem Buraka.
Obejrzyj film o właściwościach buraka:
Autor: AP/rp / Źródło: x-news
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock