Burak dobry na wszystko

Buraki są źródłem witamin i minerałów
Buraki są źródłem witamin i minerałów
Źródło: Shutterstock
Buraki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają odporność i przydają się w odchudzaniu. Pomogą także przy wielu chorobach i poprawią stan naszej krwi.

Buraka warto jeść na surowo, wtedy jest najbardziej bogaty w witaminy. Każda obróbka termiczna pozbawia warzywa części ich cennych właściwości.

Bogactwo witamin i minerałów

Burak jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, A, witaminy z grupy B i Beta-karoten. Ich obecność; wzmacnia odporność, pielęgnuje wzrok, pomaga zachować młody wygląd, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Pierwiastki cezu, rubidu i kobaltu, zawarte w burakach, opóźniają proces starzenia się.

Buraki poprawiają koncentrację oraz pamięć.

Picie soku z buraków w okresie jesienno-zimowym chroni przed przeziębieniem i grypą.

Burak jest ważny podczas ciąży

To warzywo zawiera także kwas foliowy, który jest szczególnie potrzebny kobietom w ciąży i w wieku rozrodczym. Bogate jest również w wapń, który jest budulcem kości i zębów.

Natomiast duża zawartość potasu reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Burak zwiera także magnez i żelazo oraz reguluje poziom cholesterolu.

Potas i magnez pomogą w poprawie kondycji fizycznej.

Dobroczynny błonnik

Burak powinien znaleźć się także w każdej diecie odchudzającej, ponieważ zawiera dużo błonnika i przyspiesza przemianę materii. 100 g tego warzywa to jedynie 40 kcal.

Jedzenie buraków pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Poprawia także trawienie białek. Buraki odkwaszają organizm.

Poprawia stan krwi

Dania z buraków wzmacniają osoby chore na hemofilię, białaczkę, awitaminozę i anemię. To warzywo poprawia pracę wątroby i nerek oraz wspomaga produkcję czerwonych krwinek.

Beta-cyjany zawarte w burakach chronią organizm przed nowotworami.

Niewiele osób wie, że 24 listopada jest Dniem Buraka.

Obejrzyj film o właściwościach buraka:

Autor: AP/rp / Źródło: x-news

Czytaj także: