Jak podaje BBC, brytyjscy naukowcy opracowują koncepcję nowego rodzaju chleba, który będzie tak samo smaczny, jak białe pieczywo, ale jego wartości odżywcze będą dużo większe, porównywalne z chlebem pełnoziarnistym. Ich projekt adresowany jest przede wszystkim do miłośników białego chleba, którzy nie chcą z niego rezygnować. BBC zauważa, że wielu piekarzy próbowało do tej pory uczynić wypiekane przez siebie pieczywo zdrowszym, poprzez dodawanie do niego otrębów, ale wielu klientów było niezadowolonych z powodu innego smaku i konsystencji.
ZOBACZ TEŻ: Kto powinien unikać potraw z grilla?
Biały chleb może być tak samo zdrowy jak pełnoziarnisty
Jak tłumaczy dr Catherine Howarth z Uniwersytetu w Aberystwyth, badacze rozpoczęli swój projekt od szczegółowej analizy składu chemicznego klasycznej mąki pszennej. Kolejnym krokiem jest dodawanie do niej niewielkich ilości zarodków pszennych i otrębów, które zazwyczaj są usuwane w procesie produkcji pszennego chleba, jak również ziaren bogatych w witaminy i błonnik. Badaczka przyznała, że wymaga to "delikatnego balansowania".
- Chcemy dokładnie się dowiedzieć, które witaminy i minerały są tracone w procesie mielenia mąki - powiedziała. - Używając innych zbóż możemy zwiększyć poziom żelaza, cynku i witamin, a przede wszystkim błonnika, którego biały chleb zawiera bardzo mało, a jest on bardzo ważny dla zdrowia - podkreśliła. Badacze tworzą więc pieczywo, które nie będzie się różnić niczym w smaku od klasycznego białego chleba, ale za to będzie dużo bogatsze w składniki odżywcze.
W ostatniej fazie projektu powstały chleb mają spróbować konsumenci, by sprawdzić, czy będą w stanie odróżnić jego smak od zwykłych kromek pszennego chleba. Badacze mają nadzieję, że nowy produkt pojawi się za około dwa lata na sklepowych półkach. - Większość ludzi wie, że pieczywo pełnoziarniste jest lepsze dla zdrowia, ale wielu z nich zniechęca jego smak lub to, że nie są do niego przyzwyczajeni i po prostu ich to nie interesuje - zauważył Chris Holister z firmy Shipton Mill, która ma zająć się wypiekiem nowych bochenków.
ZOBACZ TEŻ: Ogłoszono najlepszą dietę na 2024 rok. Od lat jest bezkonkurencyjna
Wartości odżywcze chleba
Prof. Tim Lang z City University, który nie bierze udziału w projekcie, uważa, że może być on ważnym krokiem w poprawie zdrowia społeczeństwa. - Krytycy powiedzą, że to oszukiwanie ludzi w celu poprawy ich diety, ale dietetycy powiedzieliby, że nie ma znaczenia w jaki sposób się to robi, ważne, by sprawić, by ludzie poprawiali stan swojego zdrowia - podkreślił.
Za najzdrowsze pieczywo uznaje się to, które wyrabiane jest z mąki razowej, pełnoziarnistej i pełnego przemiału. Chleb ciemny jest dużo bogatszy w witaminy i błonnik niż chleb biały. Przed zakupem takiego chleba warto jednak sprawdzić, czy swojego koloru nie zawdzięcza sztucznym barwnikom. Zawarty w produktach zbożowych błonnik korzystnie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i niektórych chorób nowotworowych. Pomaga też w redukcji nadmiernej masy ciała.
ZOBACZ TEŻ: Zbyt dużo białka w diecie może "zatykać" tętnice
Autorka/Autor: pb//mro
Źródło: BBC, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock