Problem wszystkich osób, które nie mogą się zdecydować, gdzie wybrać się na obiad lub kolację został rozwiązany. Rozstrzygnięto konkurs na najlepszą restaurację na świecie. Wygrał (i to drugi raz z rzędu) lokal w Kopenhadze, serwujący kuchnię "neonordycką". W menu wędzony szpik, morskie wodorosty i dzikie zioła.
Restauracja "Noma" za najlepszą została uznana w tegorocznej liście brytyjskiego magazynu "Restaurant".
Kopenhaski lokal, którą prowadzi Rene Redzepi, wygrała w głosowaniu, w którym uczestniczyło ponad 800 osób: szefów kuchni, restauratorów, ekspertów i dziennikarzy kulinarnych.
Restauracja pozostawiła w tyle pozostałe lokale - m.in. w Hiszpanii i Włoch.
Najlepsze restauracje są w Europie
33-letni szef "Nomy" Rene Redzepi zbudował reputację swego lokalu na - jak to określono - "neonordyckiej" kuchni, w której można spróbować wędzonego szpiku, a także ślimaków, morskich wodorostów i dzikich ziół.
- Z całego serca gratulujemy Rene Redzepiemu, że zdołał utrzymać pozycję numer jeden na naszej liście - powiedział wydawca magazynu "Restaurant" William Drew. Oświadczył, że tegoroczna lista objęła szerszy region niż w latach ubiegłych, w tym kuchnie z Peru i Rosji.
Na kolejnych miejscach publikowanej od 10 lat listy uplasowały się hiszpańskie restauracje "El Celler de Can Roca" w Geronie i "Mugaritz" w San Sebastian. "Osteria Francescana" we włoskiej Modenie zajęła miejsce czwarte. Piąte przypadło brytyjskiemu "The Fat Duck".
Wśród 10 najlepszych dominują lokale europejskie, lecz na liście znalazły się lokale z 20 krajów, w tym z Peru, Chin, Rosji i Meksyku.
Źródło: PAP, lex.pl
Źródło zdjęcia głównego: doma.dk