TVN24 | Ciekawostki

"Milionerzy". Jacek Iwaszko wygrał milion złotych. Zobacz pytanie. Kim jest zwycięzca?

TVN24 | Ciekawostki

Autor:
akw,
akr/kab
Źródło:
"Milionerzy" TVN

W czwartkowych "Milionerach" padło pytanie za milion złotych. Brzmiało: "Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie?". Pan Jacek Iwaszko mógł wybierać spośród odpowiedzi: 1 stycznia 1000 roku, 1 stycznia 1001 roku, 1 stycznia 2000 roku oraz 1 stycznia 2001 roku.

Pytanie za milion w czwartkowych "Milionerach" w TVN usłyszał Jacek Iwaszko z Warszawy, z wykształcenia muzykolog. Pan Jacek pracuje w bibliotece w Narodowym Instytucie Fryderyka Chopina. Gra na gitarze i akordeonie, śpiewa w chórze.

Gracz przy finalnym pytaniu nie dysponował kołami ratunkowymi, wszystkie wykorzystał na poprzednie pytanie za pół miliona złotych, gdzie został zapytany o jednostkę miary reaktywności reaktora jądrowego.

Pytanie za milion

Pytanie za milion brzmiało: "Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie?". Iwaszko miał do dyspozycji cztery odpowiedzi:

A: 1 stycznia 1000 roku B: 1 stycznia 1001 roku C: 1 stycznia 2000 roku D: 1 stycznia 2001 roku.

Bez większego wahania zaznaczył odpowiedź "B". Była to poprawna odpowiedź.

Jacek Iwaszko jest czwartą osobą, która zdobyła milion złotych w "Milionerach" i drugim milionerem. Wcześniej główną nagrodę w programie zdobyli: Krzysztof Wójcik (2010), Maria Romanek (2018) oraz Katarzyna Kant-Wysocka (2019).

Jacek Iwaszko wygrał milion w "Milionerach"TVN

Lista wszystkich pytań, na które odpowiedział zwycięzca "Milionerów" Jacek Iwaszko

Zanim Jacek Iwaszko usłyszał pytanie za milion, musiał odpowiedzieć na 11 innych. Oto lista wszystkich pytań, na które udzielił odpowiedzi:

Pytanie za 500 000 zł - Jednostka miary reaktywności reaktora jądrowego to:

A: euro B: złoty C: rubel D: dolar

Poprawna odpowiedź: D.

Pytanie za 250 000 zł - Tytułowy bohater opery G. Rossiniego "Cyrulik Sewilski" nazywa się tak samo jak tytułowy bohater opery "Wesele Figara":

A: Gioacchina Rossiniego B: Wolfganga Amadeusza Mozarta C: Ludwika van Beethovena D: Stanisława Moniuszki

Poprawna odpowiedź: B.

Pytanie za 125 000 zł - Wszystkie wydzielają zapach piżma. Tylko jeden to kuzyn selera. Który?

A: piżmak B: skunks C: wół piżmowy D: szczwół plamisty

Poprawna odpowiedź: D.

Pytanie za 75 000 zł - W myśl słynnego powiedzenia Alberta Einsteina nie gra w kości:

A: Juliusz Cezar B: Newton C: Bóg D: on sam

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 40 000 zł - Który produkt naturalnie nie zawiera laktozy lub zawiera jej śladowe ilości?:

A: żółty ser dojrzewający B: pełne mleko w proszku C: ser twarogowy D: kefir

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 20 000 zł - Zgodnie z Ewangelią wg św. Łukasza, Duch Święty podczas chrztu Jezusa zstępuje jako:

A: baranek B: ryba C: gołębica D: biała lilia

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 10 000 zł - Najkrótszą rzeką jest najdłuższa rzeka:

A: Europy B: Azji C: Ameryki Południowej D: Afryki

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 5000 zł - Na geometrii literą h najczęściej oznacza się w trójkącie jego:

A: podstawę B: środę ciężkości C: wysokość D: wierzchołek

Poprawna odpowiedź: C.

Pytanie za 2000 zł - Telazjoza to choroba pasożytnicza oczu. Których z wymienionych nie dotyka?:

A: nicieni B: psów C: kotów D: ludzi

Poprawna odpowiedź: A.

Pytanie za 1000 zł - Dyskietkę:

A: skanowano w skanerze B: sprzedawano z rysikiem C: wynaleziono w Polsce D: zastąpiono pendrive’em

Poprawna odpowiedź: D.

Pytanie za 500 zł - Która ze znanych bohaterek dziecięcej literatury "I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej, i dudni, i stuka, łomoce i pędzi"?:

A: Kaczka Dziwaczka Brzechwy B: Tuwimowska lokomotywa C: zła zima Konopnickiej D: Fredrowska małpa w kąpieli

Poprawna odpowiedź: B.

Zanim Jacek Iwaszko usiadł w fotelu naprzeciwko Huberta Urbańskiego, musiał wziąć udział w eliminacjach odbywających się na zasadzie kto pierwszy, ten lepszy. Zadanie brzmiało: Uszereguj strefy klimatyczne w kierunku od równika do biegunów.

A: strefa umiarkowana B: strefa zwrotnikowa C: strefa równikowa D: strefa podzwrotnikowa

Poprawna kolejność to: C, B, D, A.

Autor:akw, akr/kab

Źródło: "Milionerzy" TVN

Źródło zdjęcia głównego: TVN

Pozostałe wiadomości