Makaron jako antydepresant? To może wynikać z najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Mediolanie. Regularne spożywanie dań z makaronu, twierdzą badacze, poprawia jakość życia i samopoczucie. Wyniki analizy zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie "Food Science & Nutrition".
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ:
W badaniu udział wzięli dorośli Włosi, którzy jedzą dania z makaronu co najmniej trzy razy w tygodniu. Wyniki przeprowadzonego wśród nich sondażu wskazują, że 41 procent z nich kojarzy makaron z rodziną. U ponad jednej piątej ankietowanych wywołuje on pozytywne emocje. 10 procent Włochów twierdzi zaś, że makaron daje poczucie przyjemności i "autentycznego szczęścia".
Ponadto autorzy badania ustalili, że regularne jedzenie makaronu przynosi efekt w postaci zmniejszenia stresu i ogólnej poprawy samopoczucia. Pobudza on bowiem produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia. - To badanie pokazuje, że prosty gest wspólnego zjedzenia makaronu może stworzyć trwałe związki emocjonalne i pozytywne uczucia - stwierdził jeden z jego współautorów, profesor Francesco Pagnini, specjalista psychologii klinicznej z Katolickiego Uniwersytetu Najświętszego Serca w Mediolanie.
Pagnini zaznaczył, że "według badań żaden inny posiłek na bazie węglowodanów - np. ryż, chleb czy pizza - nie spowoduje takiego wzrostu poczucia szczęścia, jak makaron jedzony z innymi osobami. Dane wskazują, że połączenie makaronu i interakcji społecznej znacznie zwiększa poziom szczęścia".
W podsumowaniu badania jego autorzy przekonują, że "spożycie makaronu nie tylko wywołuje przejściową pozytywną reakcję emocjonalną, ale może mieć bardziej długotrwały wpływ na dobrostan psychiczny. Sugeruje to spójny związek między spożyciem makaronu a niższym poziomem stresu, wyższą jakością życia i zwiększoną uważnością". Choć podkreślają, że korelacyjny charakter badania nie pozwala na wyciągnięcie wniosków przyczynowo-skutkowych, "dane wydają się wskazywać, że albo spożycie makaronu przyczynia się do poprawy samopoczucia, albo osoby o wyższym dobrostanie psychicznym są bardziej skłonne doceniać makaron".
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ:
Autorka/Autor: zeb//az
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock