Przeciw napowietrzaniu lodów wystąpiła grupa włoskich senatorów. To powszechna praktyka we Włoszech, która sprawia, że lody są bardziej puszyste. "Dosyć płacenia za powietrze"- podkreślają parlamentarzyści, którzy złożyli projekt ustawy w tej sprawie.
Projekt przepisów przygotowany przez sześciu senatorów z dwóch ugrupowań centrolewicy przewiduje karę do 10 tysięcy euro dla producentów lodów, którzy pompują do nich powietrze. Cytowani przez prasę wnioskodawcy wyjaśnili, że ich celem jest ochrona uczciwego rzemieślniczego wytwarzania lodów oraz ich konsumentów.
30 procent powietrza
Jak zauważono, lody z małych zakładów rzemieślników mają maksimum 30 procent powietrza, które powstaje w procesie mieszania składników. Lody przemysłowe zawierają nawet 80 procent wtłoczonego powietrza. Płacą za nie konsumenci produktów z wielkich fabryk - wskazują senatorowie.
We włoskim ustawodawstwie - dodają wnioskodawcy - w przeciwieństwie do takich produktów jak makaron czy pizza, lodom nie zagwarantowano żadnej ochrony.
W opinii ekspertów w produkcji lodów, także rzemieślniczej, panuje niekontrolowany chaos i dlatego przepisy, które będą chronić te prawdziwe i ich uczciwych producentów, są potrzebne.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock