Obecnie działa 40 procent spośród restauracji i kawiarni, które funkcjonowały w Kijowie przed inwazją Rosji na Ukrainę - przekazała agencja Interfax-Ukraina za firmą Poster, która obsługuje obiekty gastronomiczne. Miesiąc temu było to 18 procent lokali.
"Liczba restauracji i kawiarni w Kijowie, które wznowiły działalność, zaczęła szybko wzrastać na początku kwietnia - po wyzwoleniu północnej Ukrainy spod rosyjskiej okupacji. Dla porównania, pod koniec marca w Kijowie funkcjonowało tylko 18 proc. tego rodzaju lokali" - przekazała Interfax-Ukraina, powołując się na dane firmy Poster, obsługującej system automatyzacji obiektów gastronomicznych.
Restauracje w Ukrainie
Najwięcej restauracji i kawiarni prowadzi obecnie działalność w obwodach zakarpackim (86 proc.), czerniowieckim (81 proc.) i lwowskim (79 proc. ) na zachodzie Ukrainy. Najmniej - na objętych walkami terenach na wschodzie, czyli w obwodzie charkowskim (9 proc.), donieckim (5 proc.) i ługańskim (brak jakichkolwiek funkcjonujących obiektów).
Największy wzrost, jeśli chodzi o wznowienie działalności restauracji i kawiarni, odnotowano w kwietniu w obwodzie sumskim na północy kraju - 49 proc. w porównaniu z 16 proc. w marcu. Podobnie wygląda sytuacja w wyzwolonym przez ukraińskie wojska sąsiednim obwodzie czernihowskim, gdzie otwartych jest obecnie 20 proc. lokali gastronomicznych (przy zaledwie 1 proc. przed miesiącem).
Trwa 61. doba rosyjskiej agresji na Ukrainę. Od czasu wycofania się Rosjan z północnej Ukrainy walki skupiają się na wschodzie i południu kraju.
Źródło: PAP