Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii kiełbasy "Metka łososiowa" - poinformowano w komunikacie.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. GIS podał, że w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej partii metki łososiowej.
Bakterie wykryte w partii kiełbasy
Chodzi produktu "Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka" (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022.
Producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301. Zakład powiadomił odbiorców o niezgodności i rozpoczął proces wycofywania produktu z rynku.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania.
"Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - podkreślono w komunikacie.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock