Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wycofania ze sprzedaży produktów bezglutenowych, jak jajecznica meksykańska, czy krem brokułowo-szpinakowy. Powodem jest wykrycie obecności glutenu.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Lyofood wycofuje partie produktów oznakowanych jako bezglutenowe ze względu na wykrycie w nich obecności glutenu.
"Spożycie tych produktów przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną" - czytamy na stronie GIS.
Ostrzeżenie GIS
Decyzja obejmuje następujące produkty:
- jajecznica meksykańska, numery partii: L106 (data minimalnej trwałości: 18.03.2024), L156 01 (18.04.2024), L157 01 (13.04.2024),
- krem brokułowo- szpinakowy, numer partii: L109 01 (data minimalnej trwałości: 22-23.03.2026),
- krem brokułowo-szpinakowy z mozzarellą i pestkami dyni, numer partii: L179 01 (20.04.2026),
- ekologiczne chili sin carne, numery partii: L83 01 (05.03.2026), L173 01 (16.04.2026),
- eko chili sin carne, numer partii: L49 01 (15.02.2022).
"Produkty wskazane w komunikacie nie powinny być spożywany przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu" - poinformowali przedstawiciele GIS-u.
Jak czytamy w komunikacie, firma Lyofood poinformowała swoich odbiorców o konieczności zablokowania sprzedaży powyższych produktów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej zostały poinformowane o sprawie przez producenta i monitorują proces wycofywania produktu z rynku.
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock