Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch partii czekolady Benjamissimo Happy Edition z kurkumą, imbirem i cytryną. Powodem jest zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia. "Nie należy spożywać partii produktu określonych w tym komunikacie" - podkreślił GIS.
GIS: partie czekolady wycofane z obrotu
Inspektorat przekazał, że został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez bułgarską firmę Bio Benjamin Ltd. wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon 60 g ze względu na zastosowanie do jej produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu – sproszkowanego imbiru.
Odbiorca kwestionowanych partii w Polsce – podmiot Eko–Wital Sp. z o.o. zdecydował o konieczności wycofania partii, które zostały wprowadzone do obrotu, zanim firma uzyskała informację o zanieczyszczeniu.
Wycofany produkt to "Benjamissimo Happy Edition Curcuma Ginger Lemon", 60 g. Nazwa produktu według systemu Eko-Wital, to "Czekolada wegańska HE z kurkumą, imbirem i cytryną BIO", 60 g. Kod EAN: 3800500804996.
Numery wycofanych partii to 21147 i 21161, z datami trwałości 27.05.2022 i 10.06.2022. Producentem jest Bio Benjamin Ltd, a dystrybutorem Eko – Wital Sp. z.o.o.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock