Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego. Spożycie skażonego produktu może wywołać listeriozę, niebezpieczną chorobę zakaźną, która stanowi szczególne zagrożenie u dzieci, kobiet w ciąży, a także osób starszych.
"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą" - podał GIS.
Wykryto bakterię w boczku wędzonym
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Boczek Duński Wędzony,
- Data minimalnej trwałości: 30.11.2024,
- Numer partii: 24305001,
- Producent: Zakłady Mięsne "PEKPOL Ostrołęka" S.A., 07-410 Ostrołęka, Ławy, ul. Przemysłowa 31, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14150301.
Boczek wędzony znika ze sklepów
GIS poinformował, że producent po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii "niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi". Firma ustaliła odbiorców kwestionowanego produktu, a także poinformowała o konieczności wycofania skażonej partii z obrotu.
"Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu" - przekazała inspekcja.
Inspektorat podkreślił, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
"W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem" - dodał GIS.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock