Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu sześciu smaków chipsów marki Long Chips. Powodem jest nieprawidłowe oznakowanie lub jego brak w zakresie obecności składników alergennych.
Producentem chipsów jest łotewska firma Pernes L, zaś dystrybutorem spółka Merkury z Białegostoku. GIS poinformował w piątkowej informacji, że "w wyniku działań prowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz w wyniku czynności przeprowadzonych przez firmę Merkury w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono błędy w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca".
"Substancje alergenne są wymienione w wykazie składników produktu, nie są jednak w szczególny sposób wyróżnione lub podano niewłaściwą nazwę substancji alergennej" - wyjaśniono.
Chipsy wycofane z obrotu
Zgodnie z decyzją dystrybutora, wycofaniu podlegają wszystkie numery partii z wszystkimi datami minimalnej trwałości poniższych artykułów:
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z bazylią,
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego o smaku sera i zielonej cebulki,
- Long Chips – chipsy z puree ziemniaczanego z papryką i majerankiem,
- Long Chips - chipsy z puree ziemniaczanego o smaku szpinakowym,
- Long Chips - chipsy z puree ziemniaczanego o smaku wasabi,
- Long Chips - Chipsy z puree ziemniaczanego o smaku BBQ.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.
GIS: osoby uczulone nie powinny spożywać produktów
Przedstawiciele Inspektoratu zwrócili uwagę, że "gluten, mleko oraz gorczyca to substancje alergenne, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymienione alergeny może wywołać reakcje alergiczne". Dlatego - jak podkreślili - "osoby uczulone na gluten, mleko i gorczycę oraz osoby z nietolerancją wskazanych alergenów nie powinny spożywać produktów wskazanych w komunikacie".
Źródło: TVN24 Biznes
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock