Od pierwszego stycznia rząd planuje podwyżkę stawek podatku VAT do 5, 8 i 23 procent. Najniższą 5 procentową stawką miałby zostać objęte podstawowe produkty żywnościowe. Dzięki temu podwyżka VAT-u byłaby mniej dotkliwa dla ludzi biedniejszych którzy znaczną cześć swoich dochodów wydają na żywność. Tymczasem według zamierzeń resortu finansów takie produkty jak np. cukier czy przetwory owocowe miałby zostać objęte nie najniższą, a wyższą 8 procentową stawką. Więcej na temat zmian w rozmowie Rafała Wojdy z Andrzejem Gantnerem z Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz z Januszem Orłowskim z Kancelarii Nowakowski i Wspólnicy.
Od pierwszego stycznia rząd planuje podwyżkę stawek podatku VAT do 5, 8 i 23 procent. Najniższą 5 procentową stawką miałby zostać objęte podstawowe produkty żywnościowe. Dzięki temu podwyżka VAT-u byłaby mniej dotkliwa dla ludzi biedniejszych którzy znaczną cześć swoich dochodów wydają na żywność. Tymczasem według zamierzeń resortu finansów takie produkty jak np. cukier czy przetwory owocowe miałby zostać objęte nie najniższą, a wyższą 8 procentową stawką. Więcej na temat zmian w rozmowie Rafała Wojdy z Andrzejem Gantnerem z Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz z Januszem Orłowskim z Kancelarii Nowakowski i Wspólnicy.
Autor: tvn
Źródło zdjęcia głównego: tvn