Choć owoców i warzyw na rynku hurtowym w Broniszach jest pod dostatkiem, to trzeba za nie zapłacić więcej niż przed rokiem. Tańsze są natomiast jesienne truskawki i borówki amerykańskie.
Na rynku hurtowym oferowane są już wszystkie odmiany jabłek. Nadal bardzo chętnie kupowane są letnie odmiany, które pochodzą z chłodni.
Są wyjątki
Najwyższe ceny osiągają wczesne odmiany takie jak Delikates i Celesta do 40 zł za 15 kg (2,66 zł za kilogram). Pozostałe odmiany kosztują od 15 zł do 25 zł za 15 kg skrzynkę. Najwięcej trzeba zapłacić za jabłka przeznaczane na przetwory (Antonówka). W porównaniu z cenami sprzed roku jabłka kosztują od 25 do 60 proc. więcej. Tegoroczne owoce są znacznie drobniejsze niż w latach poprzednich, jest to spowodowane suszą - zaznacza rzecznik Bronisz Małgorzata Skoczewska.
Gruszki Klapsa pochodzą już z chłodni i są w ofercie hurtowej; kosztują 3 - 4 zł/kg czyli ok. 10 proc. więcej niż przed rokiem. Odmiana Konferencja jest w cenie 2 -3,10 zł za kilogram, co oznacza wzrost o 1/3 w porównaniu z ceną sprzed roku.
Sporo jest jeszcze, jak o tej porze roku, borówek amerykańskich, truskawek i malin. Dwa pierwsze gatunki są tańsze, porównując aktualne ceny z tymi sprzed roku. Truskawki od 10 zł do 14 zł, borówki 16 - 22 zł za kilogram. Drogie są jesienne maliny, cena kilograma w ofercie hurtowej waha się od 14 do 18 zł. Śliwek jest stosunkowo dużo, ceny umiarkowane od 1,5 do 4 zł za kilogram.
Wzrosty cen warzyw
Droższe niż w ubiegłym roku są warzywa. Powodem jest susza i mniejsze tegoroczne zbiory.
Według wstępnych szacunków GUS warzyw gruntowych będzie około 16 proc. mniej niż przed rokiem. Największy spadek plonów, prawie 20 proc. będzie w uprawach kapustnych. To już przekłada się na cenę kapusty na rynku w Broniszach. Jest ona obecnie sprzedawana w cenie od 90 groszy do 1,20 zł za kilogram, co oznacza prawie dwukrotny wzrost cen, w porównaniu z cenami z 2014 roku.
Ceny kalafiorów są wyższe o 30 - 80 proc., kosztują one 2,75 – 4 zł za sztukę. Drożeją ogórki gruntowe i pomidory. Ceny pomidorów gruntowych wahają się od 1,1 do 2 zł za kilogram, szklarniowe to wydatek rzędu ok. 5 zł/kg; za ogórki gruntowe trzeba zapłacić 1,50 do 4 zł/kg.
Ze względu na okres zbiorów warzyw korzeniowych i ziemniaków spore są dostawy marchwi, pietruszki, buraków i ziemniaków. Marchew kosztuje 1 - 1,40 zł za kilogram; cebula - 0,9 -1,20 zł/kg, jest ona dobrej jakości, ale drobna – jest to też wpływ suszy.
Ziemniaki konsumpcyjne odmiany Irga kosztują na rynku w Broniszach od 85 groszy do 1 zł za kilogram, co w porównaniu z ubiegłym rokiem, oznacza prawie dwukrotny wzrost ceny. GUS ocenia, że będzie ich o 20 proc. mniej niż w u.br., więc nie należy spodziewać się spadku ceny.
Autor: mb / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu