- To są absurdy, które są pokłosiem wadliwych założeń programu, na które wskazywaliśmy już bardzo dawno temu - powiedział na antenie TVN24 Krzysztof Szadurski z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego zapytany o kryteria dofinansowania z KPO dla branży HoReCa. Jak stwierdził, jednym z nich była niezbędna dywersyfikacja działalności. Z kolei wiceminister funduszy Jan Szyszko wyjaśnił, kto je ustalił i dlaczego nie mogły być zmienione.
Krzysztof Szadurski, sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, oraz Jan Szyszko, wiceminister funduszy, główny negocjator Polski do spraw rewizji KPO, zostali zapytani w programie "Tak jest" w TVN24 o kryteria do spełnienia przez przedsiębiorców do otrzymania dotacji z Krajowego Planu Odbudowy (KPO) w programie HoReCa. Jednym z nich była konieczna dywersyfikacja działalności
- Dywersyfikację inspiruje, a wręcz wymusza regulamin - odpowiedział Szadurski. - Znamy przypadki przedsiębiorców, na przykład z branży gastronomicznej, którzy woleliby dostać pieniądze na modernizację, na przykład pieca do pizzy, na pojazdy elektryczne do dowożenia pizzy, natomiast nie dostaliby pieniędzy zgodnie z tym regulaminem, ponieważ byłaby to zbyt mała dywersyfikacja lub żadna - dodał, co w jego ocenie jest "absurdem".
"Mamy do czynienia z egzotycznymi przypadkami dywersyfikacji"
- Rzeczywiście mamy do czynienia z egzotycznymi przypadkami dywersyfikacji, ale daleki byłbym od stwierdzeń, że jest to wynik cwaniactwa beneficjentów - zaznaczył sekretarz generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, odnosząc się w ten sposób do piątkowych słów wiceministra funduszy o "cwaniackich projektach".
- To są absurdy, które są pokłosiem wadliwych założeń programu, na które wskazywaliśmy już bardzo dawno temu - zaznaczył.
Jak wyjaśnił z kolei wiceminister Szyszko, odnosząc się do kontrowersji związanych z zakupem łodzi czy jachtów przez część przedsiębiorców, "w sytuacji gdy przedsiębiorca, który prowadzi jakiś biznes hotelarski i dywersyfikuje go, inwestując w agroturystykę, czy inwestując choćby w zakup łódek, które będzie mógł wynajmować na Mazurach, to to jest celem inwestycji". - To jest wtedy inwestycja, która jak najbardziej wtedy się obroni w ramach tego konkursu - wyjaśnił Szyszko. Jak zaznaczył, z nieprawidłowością mamy do czynienia, gdy taka dofinansowana łódka nie pracuje w sektorze HoReCa.
Czytaj również: Burza wokół KPO. Minister o "cwaniackich projektach" >>>
Wiceminister funduszy tłumaczy założenia KPO
Wiceminister Jan Szyszko, odnosząc się do kryteriów, wyjaśnił, że zostały one ustalone przez rząd PiS w 2021 roku, a kolejno zrewidowane w roku 2023.
- Jeżeli jakiś temat, jakaś inwestycja jest w ramach KPO (Krajowego Planu Odbudowy - red.) rewidowana raz - z Komisją Europejską, nie można jej podjąć kolejny raz. Komisja Europejska się na to nie godzi - zaznaczył.
Jak dodał, "tutaj nie było przestrzeni do znaczącej rewizji, dostosowania tej inwestycji do realiów roku 2025".
W odpowiedzi na ten argument Szadurski przyznał, iż "jest zdzwiony, że w 2023 roku ktoś negocjował zmianę warunków dofinansowania HoReCi". - Nic o tym nie wiedziałem - powiedział Szadurski. Dodał, że nie wie, w jakim kierunku szły zmiany.
- Politycy i ministrowie nie rozumieją turystyki - ocenił. - Kojarzą ją raczej z jakimś dodatkiem do sportu bądź rekreacją, nie wiedząc, że turystyka to jest potężny - w całej Europie, ale również istotny w Polsce - element gospodarki. Dostarczamy 5 procent PKB oraz tworzyły łącznie z branżami pokrewnymi milion miejsc pracy - zaznaczył. Jak dodał, średnia w Unii Europejskiej wynosi 9,5 procent PKB. - Mamy olbrzymi potencjał do wzrostu udziału turystyki w dobrobycie kraju - przekonywał.
O wsparciu dla branży HoReCa z KPO
Zasady naboru HoReCa ustalono w 2023 r. Wnioski o przyznanie funduszy można było składać w okresie maj - czerwiec oraz lipiec -październik 2024. W drugiej rundzie składania wniosków wprowadzono ułatwienia dla ubiegających się o dodatkowe środki, w tym m.in. obniżono do 20 proc. minimalny spadek obrotów liczony rok do roku w latach 2020-2021 (w pierwszym naborze było to 30 proc.).
Celem dofinansowania HoReCa w ramach KPO jest wsparcie mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży hotelarstwa, gastronomii, turystyki i kultury. Sektory te były najbardziej poszkodowane w związku ze skutkami pandemii COVID-19.
Źródło: TVN24
Źródło zdjęcia głównego: TVN24