Wszystko z dodatkiem białka. Czy warto sięgać po takie produkty

Rośnie popularność produktów wysokobiałkowych
Rośnie popularność produktów wysokobiałkowych
Źródło: Shutterstock
Półki sklepowe uginają się od przetworzonej żywności reklamowanej jako wysokobiałkowa. To już nie tylko jogurty czy mleko, ale nawet słodycze, chleb i parówki. - Asortyment jest ogromny. Pytanie, czy my tego w ogóle potrzebujemy - komentuje w rozmowie z portalem tvn24.pl dietetyczka dr Magdalena Hajduk-Warchoł.
Artykuł dostępny w subskrypcji
Kluczowe fakty:
  • Popularność produktów wysokobiałkowych rośnie nie tylko w Polsce.
  • Nadmiar białka może być niekorzystny, a w naszym organizmie zamieniać się w tłuszcz - podkreśla ekspertka.
  • Ile białka w diecie potrzebuje dorosły człowiek każdego dnia?
  • Więcej informacji na temat zdrowia znajdziesz na tvn24.pl

Produkty wysokobiałkowe coraz łatwiej znaleźć w sklepach na całym świecie. Portal BBC pisze w poniedziałek o "szaleństwie na punkcie białka". "Mamy do czynienia z białkowym szałem, który trudno zignorować" - wskazywał niewiele wcześniej dziennik "New York Times". Trend dotarł również do Polski. - Mamy już całe półki sklepowe, które krzyczą produktami wysokobiałkowymi. Nie są to wyłącznie takie produkty, które kojarzą nam się z białkiem, na przykład jogurty, sery czy mięso, ale też na przykład batoniki - zauważa w rozmowie z portalem tvn24.pl dr Magdalena Hajduk-Warchoł, dietetyczka prowadząca profil Dietolożka na Instagramie.

- To kolejna moda. Być może wynika z popularności diety wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej oraz faktu, że coraz więcej osób chce poprawić swoje możliwości fizyczne i wygląd ciała. Wydaje im się, że muszą jeść znacznie więcej białka, niż to konieczne - dodaje dietetyczka. Jednak czy produkty wysokobiałkowe są korzystne dla organizmu? A może wręcz przeciwnie? 

Czytaj także: