- Popularność produktów wysokobiałkowych rośnie nie tylko w Polsce.
- Nadmiar białka może być niekorzystny, a w naszym organizmie zamieniać się w tłuszcz - podkreśla ekspertka.
- Ile białka w diecie potrzebuje dorosły człowiek każdego dnia?
- Więcej informacji na temat zdrowia znajdziesz na tvn24.pl
Produkty wysokobiałkowe coraz łatwiej znaleźć w sklepach na całym świecie. Portal BBC pisze w poniedziałek o "szaleństwie na punkcie białka". "Mamy do czynienia z białkowym szałem, który trudno zignorować" - wskazywał niewiele wcześniej dziennik "New York Times". Trend dotarł również do Polski. - Mamy już całe półki sklepowe, które krzyczą produktami wysokobiałkowymi. Nie są to wyłącznie takie produkty, które kojarzą nam się z białkiem, na przykład jogurty, sery czy mięso, ale też na przykład batoniki - zauważa w rozmowie z portalem tvn24.pl dr Magdalena Hajduk-Warchoł, dietetyczka prowadząca profil Dietolożka na Instagramie.
- To kolejna moda. Być może wynika z popularności diety wysokobiałkowej i niskowęglowodanowej oraz faktu, że coraz więcej osób chce poprawić swoje możliwości fizyczne i wygląd ciała. Wydaje im się, że muszą jeść znacznie więcej białka, niż to konieczne - dodaje dietetyczka. Jednak czy produkty wysokobiałkowe są korzystne dla organizmu? A może wręcz przeciwnie?