Blisko pół tysiąca różnych piw od 77 różnych browarów. Amerykańskie, czeskie, belgijskie, z beczki lub butelkowane. Te i inne będzie można skosztować na tegorocznym Festiwalu Dobrego Piwa. Wrocław na trzy dni zamieni się w stolicę płynącą chmielowym trunkiem. Jeśli jesteś smakoszem i zwolennikiem domowego warzenia, przyjdź już w piątek na Stadion Wrocław.
- Rozpoczyna się największa w Polsce i jedna z największych w Europie imprez poświęconych kulturze spożywania piwa - informuje Robert Włodarek, rzecznik V Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa.
Domowe warzenie i degustacja
Na esplanadzie wrocławskiego stadionu przy al. Śląska 1 od piątku do niedzieli będzie można skosztować piwa polskie, niemieckie i duńskie.
- Ale nie tylko. Będą także włoskie, belgijskie, czeskie, a nawet amerykańskie oraz angielskie - wtrąca Włodarek.
W sumie do dyspozycji gości festiwalu będzie aż 200 piw z beczki, a ponad połowę więcej będzie można zakupić w butelkach. Nie zabraknie też stoiska z piwami bezalkoholowymi i jedzeniem.
- To zazwyczaj dobre, domowe piwa. Na pewno nie mają typowego, "korporacyjnego" smaku. Produkowane są w małych browarach, domowymi sposobami, ale na bazie różnych receptur i smaków - zachwala Włodarek.
Od wyboru do koloru
Pszenica, jęczmień czy karmel - miłośnicy złotego trunku będą mogli doznać prawdziwej mieszanki smaków i aromatów. - Dzięki naturalnym składnikom mają unikatowy posmak - dodaje Włodarek.
I zachęca, by w ten weekend spróbować nie tylko dobrze znanego Polakom lagera, ale i innych gatunków. - Leżakowane w wysokich bądź niskich temperaturach, ciemne czy jasne... Piw na festiwalu będzie od wyboru do koloru - twierdzi.
Na Stadionie Wrocław będzie można również spróbować jedzenia, które świetnie komponuje się z piwem. - Obalimy mit, że do tego trunku pasują tylko chipsy i orzeszki. My na przykład polecamy grillowane ślimaki - kończy.
Festiwal w tym roku odbędzie się na Stadionie Wrocław:
Autor: mir/balu / Źródło: TVN 24 Wrocław
Źródło zdjęcia głównego: festiwaldobregopiwa.pl