Gdzie jest burza? Mamy trzy strefy dużego zachmurzenia
Pogoda w Polsce jest dziś dynamiczna. W części kraju pojawiają się wyładowania atmosferyczne. Gdzie jest burza? Sprawdź szczegóły.
Jak przekazała przed godziną 16 synoptyk tvnmeteo.pl Arleta Unton-Pyziołek, nad Polską przemieszczają się trzy strefy dużego zachmurzenia. Tylko regiony zachodnie i południowe są wolne od opadów.
Pierwsza strefa rozciąga się nad Lubelszczyzną, Kielecczyzną, Ziemią Łódzką, Wielkopolską i środkowym Pomorzem. Nie brakuje na niej przelotnych opadów deszczu i deszczu ze śniegiem. Do godziny 18 ta strefa dotrze do Rzeszowa, Krakowa, Częstochowy, Opola, Wrocławia i Leszna.
Dwie kolejne strefy wędrują nad Mazowszem, Podlasiem, Kujawami, Warmią i Mazurami. Tu przelotnie pada śnieg i deszcz ze śniegiem.
Gdzie jest burza?
Aktualnie grzmi rejonie Grodziska Mazowieckiego, Żyrardowa, Rawy Mazowieckiej i Radomia. W najbliższym czasie burze pojawić mogą się zarówno w centrum, jak i na północnym wschodzie kraju. Wyładowania w burzach są słabe, ale burzom towarzyszyć może kilkuminutowy silny opad śniegu, śniegu z deszczem lub krupy.
Uwaga: frontom towarzyszy wzrost prędkości wiatru, który w porywach może lokalnie osiągnąć nawet do 80-90 km/h pod podstawą chmury cumulonimbus. W tej chwili na północnym wschodzie kraju porywy osiągają do 60-70 km/h, a w rejonie Zatoki Gdańskiej do 80 km/h.
CZYTAJ TAKŻE: "Front zadziała jak taran"
Mapa i radar burz
Mammatusy nad Polską
Warunki są na tyle dynamiczne, że miejscami na niebie pojawiają się rzadko widywane chmury burzowe - mammatusy. Zauważono je w warmińsko-mazurskich Kisielicach.
Autorka/Autor:fw
Źródło: tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
IMGW ostrzega przed intensywnymi opadami deszczu. W nocy i piątek rano w części południowej Polski ma silnie lać, a miejscami ulewom towarzyszyć mogą wyładowania. W mocy są alarmy nawet drugiego stopnia.
Niebezpieczna noc. Alarmy IMGW w części kraju
Sezon polowań na niedźwiedzie rozpoczął się w Szwecji. W tym roku zezwoleniem na odstrzał objęte zostało około 20 procent krajowej populacji ssaków. Liczba ta niepokoi organizacje ochrony przyrody, które obawiają się, że tak nasilone polowania mogą spowodować szkody w populacji.
Chcą odstrzelić 20 procent populacji niedźwiedzi
Ruch turystyczny przekłada się na coraz większe zanieczyszczenie Antarktydy. Najnowsze badania pokazują, że wysokie stężenie metali ciężkich pochodzących ze spalania paliw przyspiesza topnienie pokrywy śnieżnej. Wizyta jednego turysty może wiązać się z utratą nawet stu ton śniegu.
Jedna wycieczka tam kosztuje sto ton śniegu
Mieszkańcy australijskiego stanu Nowa Południowa Walia zmagają się ze skutkami ekstremalnych ulew. W wielu miejscach doszło do zalań i podtopień. W Sydney odnotowano największe opady deszczu w ciągu 24 godzin od 2007 roku.
Największe opady od 18 lat. Dziesiątki alarmów przed powodzią
Do niedawna Włosi zmagali się z ekstremalnie wysokimi temperaturami powietrza. Teraz w znacznej części kraju doszło do gwałtownego zwrotu w pogodzie. Ulewne deszcze doprowadziły do powodzi, w której zginęła jedna osoba. Prognozy nie zapowiadają poprawy pogody.
Załamanie pogody od Mediolanu po Sycylię
Skąd przybyły do nas obiekty międzygwiezdne 'Oumuamua, Borisov i ATLAS? Śledząc ich kosmiczne trajektorie, naukowcy z Harvardu wyliczyli miejsca, z których mogą pochodzić kosmiczne skały. Ich wyniki rzucają także nieco światła na wiek tych tajemniczych ciał.
Ci goście odwiedzili Układ Słoneczny. Skąd pochodzą?
Silny deszcz przyczynił się do śmierci co najmniej ośmiu osób w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Ulewy nadciągnęły nad miasto we wtorek, powodując paraliż komunikacyjny i przerwy w dostawach prądu. Burmistrz wprowadził stan wyjątkowy.
Stan wyjątkowy po ulewach, nie żyje osiem osób
Naukowcy opracowali przepis na najsmaczniejszą czekoladę. Zespół z Wielkiej Brytanii zidentyfikował najważniejsze czynniki procesu fermentacji ziaren kakaowca, które wpływają na smak wyrobów. Jak się okazało, w osiągnięciu idealnego smaku pomagają pewne grupy mikroorganizmów. Taka wiedza może pomóc producentom czekolady w jej ulepszaniu.