Międzynarodowy zespół naukowców przeanalizował, jak dieta bogata w kwasy omega-3 może wpływać na rozwój choroby Alzheimera. Okazało się, że uczestnicy badania, którzy mieli najwyższe stężenie substancji we krwi, byli o wiele mniej narażeni na możliwość zachorowania na to schorzenie. U niektórych osób rozwój choroby został opóźniony o kilka lat.
Nowe analizy wykazały, że osoby z najwyższym stężeniem kwasu omega-3 DHA we krwi były mniej zagrożone chorobą Alzheimera, niż ochotnicy z najniższym stężeniem tej substancji. Odpowiednia dieta może szczególnie pomagać osobom z genetycznymi predyspozycjami do schorzenia.
Wyniki analiz ukazały się w czwartek w czasopiśmie akademickim "Nutrients".
Ryzyko mniejsze o 49 procent
Naukowcy z amerykańskiego Fatty Acid Research Institute (FARI) oraz różnych ośrodków z USA i Hiszpanii donieśli o prawdopodobnym, ochronnym działaniu na mózg kwasów omega-3. Substancje te mają kluczowe znaczenie między innymi dla układu nerwowego.
W swoim projekcie badacze przeanalizowali dane na temat 1,5 tysiąca osób w wieku od 65 lat, pochodzące ze znanego projektu naukowego Framingham Offspring Cohort. Porównali stężenie jednego z głównych kwasów omega-3 (kwasu dokozaheksaenowego - DHA) z ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera.
Zauważyli wyraźne różnice. U osób z najwyższym stężeniem DHA zagrożenie chorobą było aż o 49 procent mniejsze, niż u uczestników ze stężeniem najniższym. Inaczej ujmując te wyniki, oznacza to średnio dodatkowe 4,7 roku bez choroby dla osób z wysokim poziomem DHA.
Dokładniejsza analiza pokazała jeszcze jedną zależność. Ochronne działanie wymienionego kwasu szczególnie dało się zauważyć u osób z predysponującą do choroby mutacją w genie apolipoproteiny (APOE).
Spore możliwości
Zapewnienie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 nie jest trudne, ani kosztowne. Związki te w dużych ilościach występują na przykład w morskich rybach i tranie.
- Biorąc pod uwagę, że w 2021 roku koszt opieki nad pacjentami z chorobą Alzheimera wyniósł w USA 355 miliardów dolarów, nie licząc kosztów ponoszonych przez rodzinę i opiekunów, każda opłacalna ekonomicznie strategia opóźniająca rozwój choroby ma kluczowe znaczenie dla zdrowia publicznego - podali autorzy publikacji.
Na świecie z chorobą Alzheimera żyje od 15 do 21 milionów ludzi, a w Polsce - ponad 350 tysięcy. Naukowcy szacują tymczasem, że opóźnienie rozwoju choroby Alzheimera o 5 lat może prowadzić do wydłużenia życia nawet 2,7 lat.
To nie pierwsze badanie, które wskazało na chroniące przed schorzeniem działanie kwasów omega-3.
Dr William S. Harris, dyr. FARI, podkreśla, że wyniki zgadzają się z uzyskanymi w 2012 roku przez inny zespół badaczy z USA, pokazującymi w tej samej grupie przekrojowe korelacje między stężeniem DHA w czerwonych krwinkach a zdolnościami poznawczymi i objętością mózgu. Wyższe stężenie DHA towarzyszyło lepszym wynikom.
Co szczególnie ciekawe, 15 lat temu podobne wyniki uzyskali naukowcy pod kierownictwem Ernsta J. Schaefera w grupie rodziców osób, na których koncentrowało się obecne badanie.
- Donieśli, że osoby z górnego kwartyla stężenia DHA mieli o 47 procent mniejsze ogólne ryzyko rozwoju demencji w porównaniu do osób z najniższym stężeniem. Podobny wynik uzyskany w dwóch pokoleniach z podobną pulą genetyczną silnie potwierdza zależność między DHA i demencją - podkreślał specjalista.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock