Nowozelandzcy genetycy stworzyli krowę, której mleko jest wolne od alergenów. Zdaniem naukowców może to być pierwszy krok do masowej produkcji żywności dla alergików.
Naukowcom z Nowej Zelandii udało się stworzyć wyjątkową krowę. Nie jest to zwyczajne zwierzę, lecz takie której mleko mogą pić wszyscy, nawet alergicy.
To dobra wiadomość dla setek tysięcy osób, które nie mogą pić mleka krowiego ani jeść produktów powstałych z niego. W krajach rozwiniętych ok. 3 procent dzieci jest uczulonych na tradycyjne mleko krowie.
Genetyczne modyfikacje
Mleko jest praktycznie wolne od beta-laktoglubiny. Ilość tego alergizującego białka w mleku krowim udało się zmniejszyć o 96 procent.
Naukowcy twierdzą, że genetycznie modyfikowana żywność, jeśli jest wykonana poprawnie, może przynosić ogromne korzyści konsumentom, gdyż otrzymają oni lepsze i zdrowsze produkty, które przy tym będą konkurencyjne cenowo. Naukowcy przypominają, że już teraz można wyprodukować mleko dla alergików, jego produkcja jest jednak bardzo droga.
Autor: adsz/rs / Źródło: Reuters TV