Dieta

Dieta

Mózg w stresie. Naukowcy wskazują na jeden brakujący składnik

Osoby z zaburzeniami lękowymi mają obniżony poziom choliny, czyli związku potrzebnego do prawidłowej pracy mózgu - wynika z analizy badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis. Różnice widać zwłaszcza w rejonach odpowiadających za emocje i kontrolę stresu. Co warto jeść, aby uzupełniać niedobory tego związku w organizmie?

Choroby zapalne jelit coraz częstsze. Jest jedna istotna przyczyna

Choroby takie, jak Leśniowskiego-Crohna (ChLC) czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG), dotykają głównie młodych ludzi i są coraz powszechniejsze w krajach Unii Europejskiej. Jednym z powodów może być wysokoprzetworzona żywność, a konkretnie popularne substancje chemiczne stosowane jako zagęstniki. Co powoduje w organizmie?

Jesz słodycze i fast foody? Narażasz się na nowotwór w młodym wieku

W ostatnich latach wykrywa się więcej wczesnych raków jelita grubego, czyli u osób przed 50. rokiem życia. To wina genów? W zdecydowanie większym stopniu niż obciążenia rodzinne za wczesne zachorowania na tę chorobę odpowiadają modyfikowalne czynniki. Nowe badanie pokazuje, jak bardzo szkodliwa w tej kwestii jest ultraprzetworzona żywność.

Bolący brzuch po glutenie? To może być efekt nocebo

Międzynarodowy zespół badaczy sprawdził, czym naprawdę jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS). Analiza, opublikowana w czasopiśmie "The Lancet", wskazuje, że nadwrażliwość na gluten w rzeczywistości nie wynika z glutenu, ale ze sposobu, w jaki jelita i mózg oddziałują ze sobą. - U niektórych osób samo oczekiwanie negatywnej reakcji po jedzeniu może nasilać objawy - mówiła główna autorka badania, dr Jessica Biesiekierski z Uniwersytetu w Melbourne.

Bieganie pomaga na hormony. W jaki sposób? Wyjaśniają naukowcy

Bieganie może odwrócić część negatywnych skutków niezdrowej diety zachodniej, czyli bogatej w cukry, tłuszcze i produkty wysokoprzetworzone - przekonują naukowcy z University College Cork w Wielkiej Brytanii. Zbadali, w jaki sposób działa taki mechanizm i ostrzegają: nie wszystkie szkody da się naprawić.

Dietetyczka ostrzega. "Jeżeli czegoś pojawia się za dużo, przestaje być dobre"

Historia 27-letniej Polki, która zmarła na Bali w wyniku skrajnego niedożywienia, poruszyła opinię publiczną. Kobieta jadła wyłącznie owoce. Dietetyczka doktor Małgorzata Słoma-Krześlak ostrzega, że takie restrykcyjne diety prowadzą do poważnych niedoborów i mogą zagrażać życiu, a presja idealnego wyglądu w mediach społecznościowych tylko pogłębia problem zaburzeń odżywiania.

Mniej mięsa, więcej warzyw i strączków. Ta dieta chroni nie tylko planetę

- Przestrzeganie diety planetarnej mogłoby populacyjnie na całym świecie zmniejszyć liczbę przedwczesnych zgonów o około 15 milionów rocznie - mówi w rozmowie z tvn24.pl dr Alicja Baska z Zakładu Medycyny Stylu Życia Szkoły Zdrowia Publicznego. Eksperci z Komisji EAT-Lancet potwierdzają, że ta dieta służy nie tylko planecie, ale też ludziom. Ich najnowszy raport jest tego dowodem.

Jedzenie mięsa jest zdrowsze od wegetarianizmu? Zależy, co jemy

To, czy spożywa się mięso, czy wyklucza się je z diety w ramach wegetarianizmu, nie ma znaczenia dla zdrowia. - Oba te modele żywienia mogą być niezdrowe, jeśli spożywa się przede wszystkim produkty wysokoprzetworzone i nie dba o to, aby dieta była zbilansowana, między innymi z odpowiednią podażą białka - tłumaczy dietetyk kliniczny w rozmowie z tvn24.pl. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu.