W mieście Wuhan w chińskiej prowincji Hubei kwitnie handel psim mięsem. Chińczycy jedzą psy, ponieważ uważają, że ich mięso ma właściwości lecznicze.
Zwierzęta są przetrzymywane w ciasnych przepełnionych klatkach. Stamtąd trafiają do dostawców.
Następnie mięso trafia na liczne bazary, gdzie jest kupowane przez Chińczyków, wierzących, że jedzenie takiego mięsa w zimie pomaga im utrzymywać ciepło.
Już za Konfucjusza zjadali psy
Psie mięso jest źródłem pożywienia w wielu częściach Chin już od czasów Konfucjusza, który żył na przełomie VI i V wieku przed naszą erą. Niektórzy twierdzą, że nawet wcześniej.
W przeszłości mięso psów było jedzone w czasie gdy brakowało innych źródeł pożywienia. Dziś jest jedzone, ponieważ uważa się, że ma właściwości lecznicze.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: PAP/EPA