Ministerstwo Sprawiedliwości opublikowało opinie prawne w sprawie prokuratora Dariusza Barskiego

Źródło:
PAP, TVN24
Adam Bodnar rusza ze zmianami w wymiarze sprawiedliwości. "Zdajemy sobie sprawę z ogromu wyzwań"
Adam Bodnar rusza ze zmianami w wymiarze sprawiedliwości. "Zdajemy sobie sprawę z ogromu wyzwań"Jacek Tacik/Fakty TVN
wideo 2/6
Adam Bodnar rusza ze zmianami w wymiarze sprawiedliwości. "Zdajemy sobie sprawę z ogromu wyzwań"Jacek Tacik/Fakty TVN

Na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości są dostępne zewnętrzne opinie prawne uznanych ekspertów i autorytetów prawniczych dotyczące oceny skuteczności przywrócenia prokuratora Dariusza Barskiego do służby czynnej – poinformował w piątek minister sprawiedliwości i prokurator generalny Adam Bodnar.

W piątek minister sprawiedliwości - prokurator generalny Adam Bodnar w czasie spotkania z Prokuratorem Krajowym Dariuszem Barskim wręczył mu dokument stwierdzający, że przywrócenie go do służby czynnej 16 lutego 2022 r. przez poprzedniego prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobrę, "zostało dokonane z naruszeniem obowiązujących przepisów i nie wywołało skutków prawnych". "Zastosowano bowiem przepis ustawy, który już nie obowiązywał" – wskazano w informacji przekazanej przez ministerstwo.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Dariusz Barski "w stanie spoczynku", jego obowiązki przejmie Jacek Bilewicz

"Na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości są już dostępne zewnętrzne opinie prawne uznanych ekspertów i autorytetów prawniczych tj. prof. Anny Rakowskiej (UŁ), prof. Sławomira Patyry (UMCS) oraz prof. Grzegorza Kucy (UJ), dotyczące oceny skuteczności przywrócenia Pana prokuratora Dariusza Barskiego do służby czynnej" – napisał na platformie X Adam Bodnar.

Zamieścił również wpis z oficjalnego konta Ministerstwa Sprawiedliwości na platformie X, w którym poinformowano, że na stronie internetowej ministerstwa opublikowano "opinie prawne, które zostały sporządzone w czasie oceny skuteczności przywrócenia Pana prokuratora Dariusza Barskiego do służby czynnej w dniu 16 lutego 2022 roku przez ówczesnego Prokuratora Generalnego Pana Zbigniewa Ziobrę"

"Zewnętrzne opinie prawne od uznanych ekspertów i autorytetów prawniczych tj. prof. Anny Rakowskiej (UŁ), prof. Sławomira Patyry (UMCS) oraz prof. Grzegorza Kucy (UJ), wskazują jednoznacznie, że działania podjęte przez Pana Ministra Zbigniewa Ziobrę w dniu 16 lutego 2022 roku, poprzedzone wnioskiem z tego samego dnia Pana prokuratora Dariusza Barskiego, zostały dokonane bez należytej podstawy prawnej i nie wywołują skutków" - czytamy.

Dr hab. Kuca: decyzje Prokuratora Generalnego nie wywołują skutków prawnych

"Zakres czasowy (temporalny) stosowania art. 47 p.w.p.o.p. powinien obejmować okres od dnia wejścia w życie tej ustawy, tj. od dnia 4 marca 2016 r. do dnia personalnego ukształtowania prokuratury, tj. do dnia 4 maja 2016 r." – wskazał we wnioskach dr hab. Grzegorz Kuca z Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego.

"W konsekwencji takiego uznania, decyzje Prokuratora Generalnego podejmowane w trybie art. 47 par. 2 p.w.p.o.p. po dniu 4 maja 2016 r. nie wywołują skutków prawnych w zakresie przywrócenia prokuratora pozostającego w dniu wejścia w życie niniejszej ustawy w stanie spoczynku do służby na ostatnio zajmowane stanowisko lub stanowisko równorzędne, a wniosek złożony po dniu 4 maja 2016 r. powinien być rozpatrywany w trybie art. 127 par. 1 p.o.p., który odsyła do odpowiedniego stosowania przepisów art. 69-71, art. 73, art. 74, art. 76, art. 85 par. 4, art. 94d-94g, art. 99-102 i art. 104 p.u.s.p; w tym do art. 74 p.u.s.p." – podkreślił.

Dr hab. Grzegorz Kuca dodał, że "w związku z uznaniem, że decyzje Prokuratora Generalnego podejmowane na podstawie art. 47 par. 2 p.w.p.o.p. nie wywołują skutków prawnych i nie odbywały się w szczególnej procedurze, do której miałyby zastosowanie przepisy k.p lub k.p.a., przywrócenie stanu zgodnego z prawem nie wymaga szczególnego trybu i może nastąpić w zwykłej formie pisemnej".

OPINIA PRAWNA DR HAB. GRZEGORZA KUCY

Dr hab. Rakowska: decyzje pozbawione podstawy prawnej

"Decyzje Prokuratora Generalnego podejmowane w trybie art. 47 par. 2 przepisów wprowadzających po 4 maja 2016 r. z pewnością pozbawione są podstawy prawnej, co wynika z niemożności stosowania przewidzianej w tym przepisie procedury po tej dacie" – napisała w swojej opinii dr hab. Anna Rakowska z Katedry Prawa Konstytucyjnego Uniwersytetu Łódzkiego.

Podkreśliła, że "żaden akt wydany bez podstawy prawnej nie może w państwie prawnym, w którym obowiązuje zasada legalizmu, mieć przymiotu skuteczności". "Tym samym organ, który wydał bezskuteczny akt – czyli Prokurator Generalny ma kompetencję do stwierdzenia, że 'przywrócony' w nieobowiązującym trybie, przewidzianym w epizodycznym art. 47 przepisów wprowadzających, prokurator jest prokuratorem w stanie spoczynku" – dodała.

"Uzasadnieniem dla takiej kompetencji jest odwołanie się do koncepcji możliwości faktycznego zadeklarowania przez organ bezskuteczności poprzednich jego aktów czy czynności" – stwierdziła.

OPINIA PRAWNA DR HAB. ANNY RAKOWSKIEJ

Dr hab. Patyra: prokuratorzy pozostają w stanie spoczynku

Dr hab. Sławomir Patyra w swoich konkluzjach wskazał, że procedura przyjęta w art. 47 ustawy nie określiła ram czasowych jej obowiązywania, co stanowiło naruszenie zasad prawidłowej legislacji, stanowiących integralny komponent zasady demokratycznego państwa prawnego.

"Zgodnie z ogólnymi regułami interpretacyjnymi, w szczególności dotyczącymi stosowania wykładni celowościowej i systemowej, regulacje wskazane w pkt. 1 konkluzji mogły mieć zastosowanie wyłącznie do dnia 4 maja 2016r." – napisał.

W kolejnym punkcie wyjaśnił, że w związku z tym decyzje Prokuratora Generalnego podjęte na podstawie art. 47 par 2 ustawy (…) po 4 maja 2016 r., nie wywołują skutków prawnych w zakresie przywrócenia prokuratorów, pozostających uprzednio w stanie spoczynku, do służby czynnej.

"W stosunku do prokuratorów (…) Prokurator Generalny zobowiązany jest stwierdzić, że nadal pozostają oni prokuratorami w stanie spoczynku, w związku z czym nie mogą wykonywać jakichkolwiek obowiązków w ramach czynnej służby prokuratorskiej, a w tym bardziej pełnić funkcji kierowniczych w jakichkolwiek jednostkach prokuratury, zarówno w prokuraturach rejonowych, okręgowych, regionalnych, jak i w Prokuraturze Krajowej" – dodał.

OPINIA PRAWNA DR HAB. SŁAWOMIRA PATYRY

Opinia profesora Jana Zimmermanna

Wiceminister sprawiedliwości Arkadiusz Myrcha w mediach społecznościowych zwrócił także uwagę na opinię prawną dotyczącą zakresu czasowego stosowania artykułu 47 ustawy przepisy wprowadzające ustawę – Prawo o prokuraturze autorstwa profesora dr hab. Jana Zimmermanna, emerytowanego profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego, która została opublikowana przez Stowarzyszenie Prokuratorów "Lex Super Omnia".

Zimmermann napisał, że "istotą przepisów wprowadzających daną ustawę jest wyłącznie 'obsłużenie' jej samej". "Oznacza to, że skoro ustawodawca zdecydował się na wprowadzenie takich przepisów, to uczynił to po to, aby uściślić regulację prawa o prokuraturze i ewentualnie jego związki z innymi ustawami. W szczególności Art. 47 wprowadził po to, żeby doprowadzić do skompletowania składu Prokuratury Krajowej. Na to właśnie wskazuje wykładnia celowościowa omawianego artykułu" - dodał.

"Jeżeli tak, to należy uznać, że regulacja ta ma charakter przepisu epizodycznego, którego dyspozycja jest konsumowana i staje się nieaktualna w momencie realizacji założonego celu. Jeżeli więc tą drogą skład personalny Prokuratury Krajowej został skompletowany, przepis ten automatycznie wygasł" - wskazał.

"Niezależnie od tego automatycznego skutku spowodowanego zaistnieniem określonych faktów należy przyjąć, że w istocie przepisów epizodycznych leży także ustalenie czasu (terminu) ich obowiązywania. Takiego terminu analizowany przepis nie wprowadza. Nie formułuje go także ustawa Prawo o prokuraturze. Z kolei jednak wykładnia systemowa pozwala nam na jego odnalezienie. Otóż art. 35 § 1 przepisów wprowadzających przewidywał termin 30 dni od dnia wejścia w życie ustawy, w jakim Prokurator Generalny miał powołać prokuratorów Prokuratury Krajowej a art. 38 § 1 ustanawiał termin 60 dni dla Prokuratora Generalnego, który miał powołać prokuratorów prokuratur regionalnych spośród prokuratorów dotychczasowych prokuratur apelacyjnych i prokuratorów prokuratur okręgowych, Wynika stąd, że dla wszystkich czynności personalnych oraz organizacyjnych związanych z przebudową Prokuratury przewidziano maksymalny termin wynoszący 30 albo 60 dni. Dlatego kompetencja Prokuratora Generalnego do wydania decyzji o przywróceniu do służby prokuratora w trybie art. 47 przepisów wprowadzających przestała po tym terminie istnieć a jego dalsze ewentualne działania podejmowane w tym trybie są pozbawione podstawy prawnej" - czytamy.

Zimmerman napisał także w swojej opinii, że "tak konsekwentnie ustawodawca ułożył procedurę prowadzącą do wyznaczonego celu a skoro cel ten został osiągnięty, zniknęła potrzeba istnienia takiej procedury, wynikającej z przepisów przejściowych". "Tak więc w dniu dzisiejszym, po wielu latach od obowiązywania tej specjalnej regulacji, 'powrót' prokuratora ze stanu spoczynku może wynikać tylko z ogólnych przepisów obowiązujących obecnie, tj. z samej ustawy Prawo o prokuraturze a nie można go przeprowadzać w oparciu o dawne przepisy przejściowe i epizodyczne" - ocenił.

Autorka/Autor:asty,js/dap

Źródło: PAP, TVN24

Pozostałe wiadomości

Prokuratura ma skierować pierwsze wnioski o uchylenie immunitetu poselskiego w związku z prowadzonym śledztwem w sprawie Funduszu Sprawiedliwości. Mają one dotyczyć polityków Suwerennej Polski, byłych wiceministrów sprawiedliwości Michała Wosia i Marcina Romanowskiego - dowiedział się TVN24.

TVN24 nieoficjalnie: będą wnioski o uchylenie immunitetu politykom Suwerennej Polski

TVN24 nieoficjalnie: będą wnioski o uchylenie immunitetu politykom Suwerennej Polski

Źródło:
TVN24, PAP

Projekt uchwały w sprawie korekty granic morskich Rosji z Finlandią i Litwą na Morzu Bałtyckim, zgłoszony we wtorek przez resort obrony w Moskwie, został w środę usunięty z rosyjskiej rządowej bazy aktów prawnych - poinformowała agencja Reutera. Na postulowane przez Moskwę zmiany zareagowały władze Finlandii, Litwy i Niemiec, które wezwały Rosję do przestrzegania prawa międzynarodowego, w szczególności Konwencji ONZ o prawie morza. "Trwa kolejna rosyjska operacja hybrydowa, tym razem mająca na celu sianie strachu, niepewności i wątpliwości co do ich zamiarów" - napisał szef MSZ Litwy.

Rosja chce rewizji granic na Morzu Bałtyckim. Reuters: projekt zniknął z bazy aktów prawnych

Rosja chce rewizji granic na Morzu Bałtyckim. Reuters: projekt zniknął z bazy aktów prawnych

Aktualizacja:
Źródło:
Reuters, The Moscow Times, Radio Swoboda, PAP

Środa będzie burzowa w wielu regionach kraju. Są miejsca, w których Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej podniósł stopień ostrzeżeń do trzeciego, najwyższego. Obowiązują także ostrzeżenia drugiego i pierwszego stopnia. Prognozowane są bardzo silne opady deszczu, grad, a wiatr ma osiągać w porywach nawet około 80 kilometrów na godzinę.

Trzeci, najwyższy stopień ostrzeżeń IMGW. Tutaj aura będzie szczególnie groźna

Trzeci, najwyższy stopień ostrzeżeń IMGW. Tutaj aura będzie szczególnie groźna

Aktualizacja:
Źródło:
IMGW

Od 1 czerwca obowiązywać będą nowe zasady zatrzymywania oraz zwrotu dowodu rejestracyjnego przed diagnostów. W przypadku niektórych pojazdów zmieni się także sam sposób przeprowadzania badań technicznych. Oto szczegóły nadchodzącej rewolucji. 

Zmiany w badaniach technicznych. Nowe przepisy od 1 czerwca

Zmiany w badaniach technicznych. Nowe przepisy od 1 czerwca

Źródło:
tvn24.pl

Nauczycielka szkoły podstawowej we Włodawie (woj. lubelskie) zauważyła podczas lekcji, że jeden z uczniów ma granat. Leżał na stoliku. Uczniowie i pracownicy zostali ewakuowani. Na miejsce przyjechali kontrterroryści. Z ustaleń wynika, że siedmiolatek dostał granat od ojca. 

Granat w szkole. Ewakuowano uczniów

Granat w szkole. Ewakuowano uczniów

Źródło:
tvn24.pl

Komisja do spraw wyborów kopertowych wznowiła obrady. Ponownie stanął przed nią były premier Mateusz Morawiecki. Jeszcze nim padło pierwsze pytanie, między politykami PiS a przewodniczących Dariuszem Jońskim doszło do spięcia, w efekcie czego salę opuścił Mariusz Krystian (PiS). Były szef rządu pytany był później między innymi o umowy na przygotowanie wyborów korespondencyjnych oraz ustawę regulującą ich przeprowadzenie. 

Morawiecki drugi raz przed komisją do spraw wyborów kopertowych. Spięcie jeszcze przed pytaniami

Morawiecki drugi raz przed komisją do spraw wyborów kopertowych. Spięcie jeszcze przed pytaniami

Źródło:
tvn24.pl, PAP

Władimir Putin bacznie obserwuje Gotlandię, szwedzką wyspę o strategicznym położeniu na Morzu Bałtyckim, bo jednym z jego celów jest zdobycie kontroli nad Morzem Bałtyckim - powiedział naczelny dowódca sił zbrojnych Szwecji generał Micael Byden. "Kto kontroluje Gotlandię, ten kontroluje Bałtyk" - dodał. Jak oświadczył, "nie wolno nam dopuścić, by Morze Bałtyckie stało się dla Putina placem zabaw".

Putin "bacznie" przygląda się szwedzkiej wyspie. "Kto kontroluje Gotlandię, ten kontroluje Bałtyk"

Putin "bacznie" przygląda się szwedzkiej wyspie. "Kto kontroluje Gotlandię, ten kontroluje Bałtyk"

Źródło:
PAP

Na autostradzie A2 w pobliżu Komornik pojawił się pieszy. Jak podaje policja, 29-latek wbiegł pod nadjeżdżające auta i został potrącony. Po wypadku zniknął z miejsca zdarzenia. Strażacy znaleźli go 800 metrów dalej. Poszkodowanego przewieziono do szpitala.

Pieszy wbiegł na A2 pod nadjeżdżające auta, potem uciekł. Znaleźli go 800 metrów dalej

Pieszy wbiegł na A2 pod nadjeżdżające auta, potem uciekł. Znaleźli go 800 metrów dalej

Źródło:
TVN24

Gdzie jest burza? W środę 22.05 po południu nad Polską pojawiły się wyładowania atmosferyczne. Gwałtownych zjawisk w ciągu kolejnych godzin będzie przybywać. Sprawdź, gdzie jest burza, i śledź aktualną sytuację pogodową na tvnmeteo.pl.

Gdzie jest burza? Grzmoty, ulewny deszcz, porywisty wiatr

Gdzie jest burza? Grzmoty, ulewny deszcz, porywisty wiatr

Aktualizacja:
Źródło:
tvnmeteo.pl

Antoni Macierewicz tutaj cały czas krzyczy, ale o panu to będzie jeszcze osobna debata. O podkomisji smoleńskiej, o sprzeniewierzeniu pieniędzy, o działaniu, które było nieuprawnione - zwrócił się do posła PiS wicepremier, minister obrony Władysław Kosiniak-Kamysz podczas dyskusji po przedstawieniu informacji na temat bezpieczeństwa, gdy Macierewicz przeszkadzał.

"Pan Macierewicz tutaj cały czas krzyczy". Kosiniak-Kamysz z ripostą

"Pan Macierewicz tutaj cały czas krzyczy". Kosiniak-Kamysz z ripostą

Źródło:
PAP, TVN24, tvn24.pl

Sąd uniewinnił Adama "Nergala" Darskiego, lidera zespołu Behemoth, od dwóch zarzutów obrazy uczuć religijnych. W przypadku trzeciego sąd dał mu szansę na poprawę, warunkowo umarzając postępowanie na okres 2 lat. "Jeśli oskarżony nie skorzysta właściwie z danej mu szansy, to ponownie spotkamy się w sądzie" - zapowiada pełnomocnik oskarżyciela posiłkowego Tomasz Złoch.

Wyrok ws. obrazy uczuć religijnych przez Nergala. Muzyk przejdzie próbę

Wyrok ws. obrazy uczuć religijnych przez Nergala. Muzyk przejdzie próbę

Źródło:
TVN24, PAP

Do 31 maja osoby dorabiające do świadczenia lub zasiłku przedemerytalnego mają czas na dostarczenie do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych zaświadczenia o osiągniętych przychodach za okres od 1 marca 2023 roku do 29 lutego 2024 roku - poinformował rzecznik ZUS Paweł Żebrowski.

ZUS przypomina o ważnym terminie

ZUS przypomina o ważnym terminie

Źródło:
PAP

W rządzie trwają prace nad wdrożeniem unijnej dyrektywy w sprawie pensji minimalnych w Unii Europejskiej. Resort rodziny skłania się, by wartość referencyjna była określona jako 60 procent przeciętnego wynagrodzenia - przekazało biuro prasowe ministerstwa.

Rewolucja w płacy minimalnej. Propozycja rządu

Rewolucja w płacy minimalnej. Propozycja rządu

Źródło:
PAP, tvn24.pl

To miały być ich ostatnie duże wakacje - powiedział kuzyn 73-latka, który zmarł w wyniku silnych turbulencji na pokładzie samolotu z Londynu do Singapuru. Mężczyzna w rozmowie z "The Independent" wyjaśnił, że jego kuzyn wraz z żoną planowali podróż po Azji. Co wiadomo o zmarłym Brytyjczyku?

"To miały być ich ostatnie duże wakacje". Co wiemy o zmarłym w wyniku turbulencji pasażerze boeinga

"To miały być ich ostatnie duże wakacje". Co wiemy o zmarłym w wyniku turbulencji pasażerze boeinga

Źródło:
BBC, The Independent, tvn24.pl

Przed nami trudne godziny. Za sprawą niżu Lisa i towarzyszącego mu frontu atmosferycznego z południa w głąb Polski przemieszczać się będą gwałtowne burze. Synoptyk tvnmeteo.pl Damian Zdonek ostrzega, że nad jednym miejscem w krótkim czasie może przejść nawet kilka ulew.

"Nad jednym miejscem w krótkim czasie może przejść kilka ulew". Niż Lisa i front mieszają w pogodzie

"Nad jednym miejscem w krótkim czasie może przejść kilka ulew". Niż Lisa i front mieszają w pogodzie

Źródło:
tvnmeteo.pl

Po telewizyjnej debacie kandydatów startujących w województwie lubelskim do europarlamentu z pierwszych miejsc na listach doszło do ostrej wymiany zdań między Martą Wcisło z KO a Mariuszem Kamińskim z PiS. Posłanka zaskoczyła byłego szefa MSWiA na parkingu. Pytała, jakie są jego związki z Lubelszczyzną.

Starcie Marty Wcisło z Mariuszem Kamińskim. Posłanka krzyczała na parkingu: pana miejsce jest w celi

Starcie Marty Wcisło z Mariuszem Kamińskim. Posłanka krzyczała na parkingu: pana miejsce jest w celi

Źródło:
tvn24.pl

Ona przyleciała z Turcji, on sam przyszedł do placówki Straży Granicznej, by ustalić swoją sytuację pobytową w Polsce oraz złożyć wniosek o ochronę międzynarodową. Okazało się, że są poszukiwani w różnych sprawach Europejskimi Nakazami Aresztowania. Zatrzymani to obywatele Ukrainy i to władze tego kraju ich poszukiwały.

Po zatrzymaniu dowiedzieli się, że są poszukiwani Europejskimi Nakazami Aresztowania

Po zatrzymaniu dowiedzieli się, że są poszukiwani Europejskimi Nakazami Aresztowania

Źródło:
tvnwarszawa.pl

Kierowco, planujesz wyposażyć auto w instalację gazową? Będziesz musiał posiadać specjalną naklejkę lub tabliczkę, która potwierdza jej homologację. W piątek 17 maja weszło w życie rozporządzenie ministra infrastruktury w tej sprawie.

Nowy obowiązek dla części kierowców. Przepisy już obowiązują

Nowy obowiązek dla części kierowców. Przepisy już obowiązują

Źródło:
tvn24.pl

Leżącą za sklepem w centrum Raciborza kobietę zauważył wieczorem przechodzień. Niestety już nie żyła. Miała 46 lat, była z innego województwa. Prawdopodobnie została zamordowana. Śledczy podają, że była zupełnie naga i miała widoczne obrażenia. Są pierwsze zatrzymania.

Nagie ciało kobiety w centrum miasta. Obrażenia wskazują na morderstwo

Nagie ciało kobiety w centrum miasta. Obrażenia wskazują na morderstwo

Źródło:
tvn24.pl

Wicepremier, szef MON Władysław Kosiniak-Kamysz mówi w Sejmie o stanie bezpieczeństwa państwa. - Zagrożeniem dla Polski są działania Rosji, agentury, która rozpowszechniła się nie tylko w Polsce, ale i w Europie - mówił. Jak stwierdził, polskie państwo "pokazuje swoją siłę wobec tych, którzy je zdradzają". - Nie ma miejsca na litość i jakiekolwiek taryfy ulgowe dla tych, którzy wybrali drogę na wschód - dodał. Podkreślił, że Polska przeznacza już rekordowe w NATO 4 procent PKB na obronność, a w budżecie to łącznie 118 miliardów złotych. Uspokajał też, że powszechny pobór do wojska nie zostanie wprowadzony, bo armia tylko w tym roku zyskała dziewięć tysięcy żołnierzy powołanych do zawodowej służby. W sumie Wojsko Polskie liczy już 198 tysięcy żołnierzy.

Ogromne finansowanie, coraz większa armia i 22 tysiące przeszkolonych ukraińskich żołnierzy

Ogromne finansowanie, coraz większa armia i 22 tysiące przeszkolonych ukraińskich żołnierzy

Aktualizacja:
Źródło:
PAP, tvn24.pl

Żołnierze 92. Samodzielnej Brygady Szturmowej walczyli w rejonie Bachmutu w obwodzie donieckim. Zostali przerzuceni na nowe pozycje niedaleko Wowczańska w obwodzie charkowskim. W rozmowie z Reutersem twierdzą, że walki na tym odcinku są znacznie intensywniejsze i że mają wreszcie czym strzelać.

Reuters: Ukraińcy wreszcie mają czym strzelać. "Tu będzie znacznie goręcej"

Reuters: Ukraińcy wreszcie mają czym strzelać. "Tu będzie znacznie goręcej"

Źródło:
Reuters, tvn24.pl
"Tańczą, piją, pieką ciasta". Liczą, że reżim upadnie

"Tańczą, piją, pieką ciasta". Liczą, że reżim upadnie

Źródło:
tvn24.pl
Premium

Byłem obecny w Sejmie podczas przedstawienia informacji na temat bezpieczeństwa przez wicepremiera, szefa MON Władysława Kosiniaka-Kamysza, żeby pokazać, że sprawa bezpieczeństwa Polski, zwłaszcza militarnego, jest sprawą ponad podziałami politycznymi - powiedział na konferencji prezydent Andrzej Duda.

Prezydent: przyszedłem, żeby pokazać, że ta sprawa jest ponad podziałami

Prezydent: przyszedłem, żeby pokazać, że ta sprawa jest ponad podziałami

Źródło:
PAP, TVN24

Dariusz Barski nie wrócił skutecznie ze stanu spoczynku na stanowisko prokuratora krajowego. Minister sprawiedliwości Adam Bodnar myli się, twierdząc, że czynności podejmowane przez Barskiego, z upoważnienia prokuratora generalnego, były skuteczne - informuje w środę "Dziennik Gazeta Prawna", powołując się na decyzję wrocławskiego sądu rejonowego. O tym, że decyzje Barskiego "pozostają w mocy", Adam Bodnar mówił między innymi w styczniu tego roku w TVN24.

"DGP": Sąd zwraca akt podpisany przez asesora, którego powołał Barski. "Prawdopodobnie pierwszy taki przypadek"

"DGP": Sąd zwraca akt podpisany przez asesora, którego powołał Barski. "Prawdopodobnie pierwszy taki przypadek"

Źródło:
Dziennik Gazeta Prawna, tvn24.pl

Porsche pędziło po autostradzie A4, zmieniając pasy bez kierunkowskazu. Z nagrania z wideorejestratora opublikowanego przez policję wynika, że prędkość samochodu w pewnym momencie przekroczyła 230 kilometrów na godzinę. 52-letni kierowca nie przyjął mandatu.

Porsche z pękniętą szybą i 230 km/h na liczniku. Nagranie

Porsche z pękniętą szybą i 230 km/h na liczniku. Nagranie

Źródło:
tvn24.pl

Jako prezes Rządowego Centrum Legislacji odpowiadałem i zatwierdzałem czas pracy dyrektorów, a nie pracowników. Jestem przekonany, że w RCL-u wszyscy pracowali rzetelnie i uczciwie - mówił dziennikarzom w Sejmie Krzysztof Szczucki. Premier Donald Tusk poinformował dzień wcześniej, że Szczucki w zeszłym roku zatrudnił sześć osób, które nie świadczyły żadnej pracy, a jedynie były zaangażowane w jego kampanię wyborczą do Sejmu.

Krzysztof Szczucki pytany o "martwe dusze" w Rządowym Centrum Legislacji. Odsyła do "ich przełożonych"

Krzysztof Szczucki pytany o "martwe dusze" w Rządowym Centrum Legislacji. Odsyła do "ich przełożonych"

Źródło:
TVN24

W trakcie prac ogrodniczych na terenie klasztoru na warszawskim Powiślu mężczyzna poruszający się ciągnikiem został przez niego przygnieciony. Nie udało się go uratować.

Wypadek na terenie klasztoru. Nie żyje mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

Wypadek na terenie klasztoru. Nie żyje mężczyzna przygnieciony przez ciągnik

Źródło:
tvnwarszawa.pl

Rok więzienia w zawieszeniu na dwa lata - taki wyrok usłyszał Grzegorz G. oskarżony o wypożyczenie turystom niesprawnej motorówki, którą ci wypłynęli na jezioro Tałty (woj. warmińsko-mazurskie). Łódź poszła na dno. Zginęła ośmioletnia dziewczynka. Wcześniej sąd skazał sternika. Oba wyroki nie są prawomocne.  

Śmierć ośmiolatki. Mężczyzna, który wypożyczył łódź, usłyszał wyrok

Śmierć ośmiolatki. Mężczyzna, który wypożyczył łódź, usłyszał wyrok

Źródło:
PAP

Minister obrony Władysław Kosiniak-Kamysz ogłosił podpisanie umowy na dostawy czterech aerostatów z radarami do wczesnego ostrzegania i rozpoznania kryptonim Barbara. - Nie udostępniamy tych systemów komukolwiek - oznajmił z kolei ambasador USA w Polsce Mark Brzezinski.

Systemy, których USA "nie udostępniają komukolwiek". Dziś jako pierwsza kupiła je Polska

Systemy, których USA "nie udostępniają komukolwiek". Dziś jako pierwsza kupiła je Polska

Źródło:
TVN24

Podczas wtorkowego lotu z Londynu do Singapuru wskutek silnych turbulencji kilkadziesiąt osób zostało rannych, a jedna zmarła. Turbulencje niezwykle rzadko powodują sytuacje takie jak ta. Eksperci oceniają, że w tym przypadku winne mogły być tak zwane turbulencje "czystego nieba". Czym są, kiedy się pojawiają i dlaczego bywają tak niebezpieczne?

Niebezpieczne turbulencje "czystego nieba". Czym są i kiedy do nich dochodzi

Niebezpieczne turbulencje "czystego nieba". Czym są i kiedy do nich dochodzi

Źródło:
LOT, Reuters, CNN, FlightRadar24

W pierwszym kwartale 2024 roku Polacy kupili aż 800 domów oraz apartamentów na Półwyspie Iberyjskim - informuje Registradores de Espana. To wzrost o 21 procent w porównaniu do ubiegłego kwartału oraz trzykrotnie więcej niż w przedpandemicznym pierwszym kwartale 2019 roku - dodaje w środowym wydaniu "Puls Biznesu".

Polacy masowo kupują te nieruchomości. Padł rekord

Polacy masowo kupują te nieruchomości. Padł rekord

Źródło:
PAP

Renta wdowia według projektu zgłoszonego przez ponad dwadzieścia organizacji to koszt nawet 10 miliardów złotych rocznie - wynika z wyliczeń Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. - W obliczu zwiększającej się liczby osób starszych to rozwiązanie jest odpowiedzią na ważną potrzebę społeczną - skomentowała w środę szefowa resortu Agnieszka Dziemianowicz-Bąk podczas posiedzenia sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny.

Dodatkowe pieniądze dla setek tysięcy osób. Ministerstwo zabiera głos

Dodatkowe pieniądze dla setek tysięcy osób. Ministerstwo zabiera głos

Źródło:
PAP

Jednym z wątków, którym powinna się zająć komisja do spraw badania wpływów rosyjskich i białoruskich jest wpływ rosyjskiej dezinformacji na życie publiczne w Polsce - ocenił minister sprawiedliwości, prokurator generalny Adam Bodnar. Jego zdaniem komisja mogłaby też wrócić do "afery taśmowej".

Bodnar: komisja do spraw badania wpływów rosyjskich i białoruskich mogłaby wrócić do afery taśmowej

Bodnar: komisja do spraw badania wpływów rosyjskich i białoruskich mogłaby wrócić do afery taśmowej

Źródło:
PAP

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie uchylił decyzję zatwierdzającą projekt budowlany i pozwolenie na budowę pomnika Bitwy Warszawskiej 1920 roku - poinformował Instytut Adama Mickiewicza, który przejął obowiązki zlikwidowanego Biura "Niepodległa", odpowiedzialnego za budowę monumentu.

Sąd uchylił pozwolenie na budowę Pomnika Bitwy Warszawskiej 1920 roku

Sąd uchylił pozwolenie na budowę Pomnika Bitwy Warszawskiej 1920 roku

Źródło:
tvnwarszawa.pl

49-letnia kobieta w ciągu roku wyłudziła z Narodowego Funduszu Zdrowia wynagrodzenia za świadczenie usług psychologicznych, z których zdecydowana część nigdy się nie odbyła - podali śledczy. Przesłuchano opiekunów pacjentów jej gabinetu, psychoterapeutce grozi 6 lat więzienia.

Psychoterapeutka usłyszała 1290 zarzutów. Zarobiła kilkaset tysięcy za usługi, których nie było

Psychoterapeutka usłyszała 1290 zarzutów. Zarobiła kilkaset tysięcy za usługi, których nie było

Źródło:
tvn24.pl/ PAP

Po skończonym kursie zamiast gotówki wyciągnął nóż i kilka razy ranił 60-letnią taksówkarkę. Potem zabrał puszkę z pieniędzmi i uciekł. Kobieta przeżyła, ale sprawcy nigdy nie zatrzymano. Po 24 latach do sprawy wracają policjanci z Archiwum X i pokazują portret pamięciowy podejrzanego.

Zadał taksówkarce kilka ciosów nożem. Policja szuka tego mężczyzny

Zadał taksówkarce kilka ciosów nożem. Policja szuka tego mężczyzny

Źródło:
PAP, tvn24.pl

Podczas debaty o stanie bezpieczeństwa państwa minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz zapowiedział wprowadzenie Karty Rodziny Wojskowej. Jak mówił ma działać podobnie jak Karta Dużej Rodziny. Co wiadomo?

Będą ulgi dla rodzin żołnierzy. Szef MON zapowiada Kartę Rodziny Wojskowej

Będą ulgi dla rodzin żołnierzy. Szef MON zapowiada Kartę Rodziny Wojskowej

Źródło:
tvn24.pl

Były dowódca w rosyjskiej armii Iwan Popow został aresztowany pod zarzutem oszustwa na dużą skalę - podały we wtorek agencje Reuters i AFP, powołując się państwowe media w Rosji. Ma mu grozić do dziesięciu lat więzienia. W zeszłym roku krytykował decyzje dowództwa na Ukrainie.

Rosyjski generał Iwan Popow krytykował dowódców. Usłyszał zarzuty, jest w areszcie

Rosyjski generał Iwan Popow krytykował dowódców. Usłyszał zarzuty, jest w areszcie

Źródło:
PAP

Czwórka z kandydatów na szefa Komisji Europejskiej debatowała w Brukseli na zaproszenie think tanku Bruegel i dziennika "Financial Times". Jednymi z głównych kwestii były handel i relacje z Chinami. - Rozwiązaniem jest dialog - przekonywała Ursula von der Leyen. - Nie możemy być naiwni. Przez dekady ignorowaliśmy zagrożenia, jakie płyną szczególnie z komunistycznych Chin - podnosił Anders Vistisen.

Debata kandydatów na szefa Komisji Europejskiej. Dyskutowano na temat relacji z Chinami

Debata kandydatów na szefa Komisji Europejskiej. Dyskutowano na temat relacji z Chinami

Źródło:
PAP

Norwegia uzna Państwo Palestyńskie za niepodległe - przekazał premier Norwegii Jonas Gahr Store. - Norwegia jest przyjacielem zarówno Izraela, jak i Palestyny. Nie chcemy państwa Hamasu - podkreślił szef rządu w Oslo. Taką samą decyzję jak Norwegia podjęły Irlandia i Hiszpania. Wszystkie te kraje formalnie uznają Palestynę 28 maja. Reagując na te zapowiedzi, minister spraw zagranicznych Izraela Israel Katz nakazał swoim ambasadorom z tych krajów natychmiastowy przyjazd na konsultacje.

Norwegia, Irlandia i Hiszpania uznają niepodległość Palestyny. Izrael reaguje

Norwegia, Irlandia i Hiszpania uznają niepodległość Palestyny. Izrael reaguje

Aktualizacja:
Źródło:
Reuters, PAP

Aż 71 pasażerów odniosło obrażenia w wyniku gwałtownych turbulencji, do jakich doszło podczas wtorkowego lotu boeinga z Londynu do Singapuru. Maszyna awaryjnie lądowała w Bangkoku. Zapinanie pasów bezpieczeństwa jest "sprawą życia lub śmierci" - taki wniosek można wysnuć dzień po incydencie, wskazuje Reuters. Jako przyczynę tragicznego incydentu wskazuje się możliwe zaistnienie tak zwanych turbulencji czystego nieba.

Śmierć w samolocie, wzrosła liczba rannych. Winne niewykrywalne turbulencje "czystego nieba"?

Śmierć w samolocie, wzrosła liczba rannych. Winne niewykrywalne turbulencje "czystego nieba"?

Źródło:
PAP, Reuters

Starship, czyli najpotężniejsza rakieta świata, czeka na swój czwarty testowy lot. Ma się on odbyć za około dwa tygodnie - poinformował Elon Musk, właściciel firmy SpaceX, która skonstruowała statek kosmiczny.

Megarakieta Elona Muska poleci czwarty raz. Podano datę

Megarakieta Elona Muska poleci czwarty raz. Podano datę

Źródło:
PAP, tvnmeteo.pl

Produkcja przemysłowa w kwietniu wzrosła o 7,9 procent rok do roku, a w porównaniu z poprzednim miesiącem spadła o 2,2 procent - podał Główny Urząd Statystyczny. To wynik lepszy od prognoz. "Ożywienie powoli postępuje" - napisali analitycy mBank.

Produkcja przemysłowa w kwietniu. Nowe dane GUS

Produkcja przemysłowa w kwietniu. Nowe dane GUS

Źródło:
PAP, tvn24.pl

Przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw w kwietniu 2024 roku wyniosło 8271,99 złotego, co oznacza wzrost o 11,3 procent rok do roku - podał Główny Urząd Statystyczny. Zatrudnienie w tym sektorze w ujęciu rocznym spadło o 0,4 procent.

Przeciętne wynagrodzenie w kwietniu. Dane GUS

Przeciętne wynagrodzenie w kwietniu. Dane GUS

Źródło:
tvn24.pl

"Diuna: Część druga" już od jutra będzie dostępna w serwisie HBO Max. Pierwsza część adaptacji powieści Franka Herberta od soboty będzie dostępna również w Playerze.

"Diuna: Część druga" od wtorku w HBO Max 

"Diuna: Część druga" od wtorku w HBO Max 

Źródło:
tvn24.pl