Czego, oprócz cukru, użyje weganin do ubicia bezy? Białek jaj kurzych, płynu z puszki z ciecierzycą, oleju kokosowego czy mielonych migdałów? To pytanie za pół miliona złotych usłyszał tegoroczny maturzysta Filip Olszówka z Tarnowa.
Laureat olimpiad z wiedzy o Polsce i świecie w pytaniu za 500 tysięcy złotych sprawdził swoją wiedzę dotyczącą kuchni wegańskiej.
Wegańskie bezy ubijesz z cukru i:
A: białek jaj kurzych B: płynu z puszki z ciecierzycą C: oleju kokosowego D: mielonych migdałów.
Weganie wykluczają ze swojej diety nie tylko mięso, ale także produkty, których wytwarzanie w jakikolwiek sposób łączy się z wykorzystywaniem zwierząt. Dlatego też weganin nie użyje do ubicia bezy białek jaj kurzych.
Poprawną odpowiedzią jest odpowiedź B. Do ubicia wegańskiej bezy można użyć cukru wraz z płynem z puszki z ciecierzycą.
Wodę po ciecierzycy, której fachowa nazwa to aquafaba, wykorzystuje się w kuchni wegańskiej m.in. do stworzenia puszystego kremu, biszkoptu i właśnie bezjajecznej bezy.
Zobacz więcej materiałów z "Milionerów":
Autor: paj/adso / Źródło: Milionerzy TVN