Włoski rząd zwołał sztab kryzysowy w sprawie cen makaronów - informuje portal telewizji CNN. Będący podstawą włoskiej kuchni produkt podrożał w rok o 17,5 procent, znacznie powyżej poziomu krajowej inflacji. Na niecodziennym spotkaniu o rozwiązaniu tego palącego dla mieszkańców Italii problemu debatowali przedstawiciele obozu władzy, producentów makaronów i organizacji broniących praw konsumentów.
Tylko w ciągu dwunastu miesięcy cena makaronu wzrosła we Włoszech o aż 17,5 proc. Tym samym ulubiony produkt mieszkańców Italii drożał dwa razy szybciej niż wskazują na to dane o inflacji. Według statystyk Eurostatu ta wyniosła w marcu 8,1 proc.
Obniżek nie przyniósł nawet, obserwowany w ostatnich miesiącach, spadek cen pszenicy, z której głównie wytwarza się makarony.
Obietnice rządu
Rządzący obiecują jednak, że już w krótce ceny makaronów spadną. Rzecznik prasowy ministra przemysłu Adolfa Urso zarzeka się, że podwyżki są tylko tymczasowe. Według wyjaśnień przedstawiciela resortu obecne ceny mają wynikać głównie "z wyprzedaży przez producentów zapasów makaronu wyprodukowanego jeszcze w czasie, gdy koszt składników był wyższy". Ulgę przy zakupach Włosi mają ujrzeć "w ciągu kilku tygodni".
Ceny będącego podstawą włoskiej kuchni produktu urosły do rangi głównego problemu narodowego. - Różnego rodzaju makarony są ulubionymi daniami Włochów. Ubiegłoroczna inwazja rosyjska wywołała jednak istne tsunami wysokich cen surowców, które są niezbędne w procesie produkcji makaronów - wyjaśnia Furio Truzzi, przewodniczący organizacji zajmującej się prawami konsumentów Assoutenti. Twierdzi jednak, że "dzisiaj sytuacja jest inna" i obecnie widać przestrzeń do obniżek.
Jest przestrzeń do obniżek?
Rozgoryczeni z powodu spadających cen zboża rolnicy zgadzają się z Truzzim. Ceny pszenicy twardej, podgatunku, z którego produkowane są makarony, obniżyła się w ciągu roku o 30 proc.
Według największego włoskiego stowarzyszenia rolników Coldiretti "nie widać uzasadnienia" dla tak dużego obserwowanego obecnie wzrostu cen makaronów. Organizacja przekonuje, że wyższe ceny producentów nie przełożyły się na rosnące zyski rolników.
Rzeczniczka zrzeszającego producentów żywności związku Unione Italiana Food Ivana Calò mówi w rozmowie z CNN, że ceny makaronów rosną w takim tempie z powodu cen energii, opakowań i logistyki. Nie sprecyzowała jednak, czy wielbiciele tradycyjnej włoskiej kuchni mogą mieć nadzieję na obniżki cen.
Źródło: CNN
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock